Keto lazanje (sa patlidžanom) / Keto eggplant lasagna

Keto lazanje (sa patlidžanom)

Uopšte se ne razumem u keto ishranu... čula sam za nju kao i za mnoge druge vrste ishrane ali se nikad nisam udubljivala da shvatim šta i kako... Nekako spremam i jedem po nekim svojim smernicama. Tako da sam se pomalo "uspaničila" kada me Borjana (keto_ishrana) zamolila da gostujem na njenom sajtu sa jednim keto receptom 🙈.

Keto lazanje (sa patlidžanom)

Doduše brzo i lako sam shvatila šta i kako sme i ne sme pa sam se lako odlučila za recept. Lazanje koje nemaju testo jer je umesto njega patlidžan (a mogu i tikvice) i "bešamel" sos koji nema brašno već je tu sir+parmezan+jaje... I... Ne, ne očekujte ukus prave lazanje ali jelo je super fino i lagano... Kada se najedete nemate onu "težinu" u stomaku već ste nekako lagani tako da... Jelo za svaku preporuku ma na kojoj vrsti ishrane da ste...

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Keto lazanje (sa patlidžanom)

Potrebno je:
(za kalup 26x21 cm)

2 patlidžana srednje veličine

za sos od mesa:
malo maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
400 g mešanog, mlevenog, mesa
1 konzerva seckanog paradajza
200 ml pasiranog paradajza
himalajska so, biber
malo suvog origana i bosiljka

Keto lazanje (sa patlidžanom)

za sos "bešamel":
300 g rikote ili sličnog sira
40 g parmezana
1 jaje
himalajska so, biber

i još:
200 g topljivog sira
malo svežeg bosiljka

Keto lazanje (sa patlidžanom)

Način pripreme:
Patlidžan sam isekla na kriške, dobro ih nasolila i ostavila pola sata-sat da puste pečnost (i gorčinu). Posle tog vremena dobro sam ih obrisala i ispekla na gril tiganju.

Keto lazanje (sa patlidžanom)

U tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam luk, dodala meso a nešto kasnije i obe vrste paradajza i sve začine i krčkala na umerenoj vatri oko 20-ak minuta... dok tečnost nije isparila.
U činiji sam pomešala rikota sir sa parmezanom, jajetom i začinima.

Keto lazanje (sa patlidžanom)Keto lazanje (sa patlidžanom)

Dno činije sam nauljila a onda ređala patlidžan, pripremljen sir, fil od mesa, malo rendanog sira pa opet patlidžan, fil od sira, meso, rendani sir... Imala sam za tri sloja fila a na kraju ide sloj patlidžana, fila od sira i malo rendanog sira.

Keto lazanje (sa patlidžanom)

Rernu sam zagrejala na 200 stepeni, na rešetku stavila foliju pa na nju činiju (ako kipi da ne ide u rernu već u foliju) i pekla oko sat vremena tj. dok od gore fino nije porumenelo. Par minuta pred kraj od gore sam dodala još malo sira i sve kratko zapekla.
Sačekala sam 15-ak minuta a onda servirala lazanju, ukrašenu sa malo svežeg bosiljka.

Keto lazanje (sa patlidžanom)

0 comments:

Post a Comment