Moskva šnit torta

Moskva šnit torta

Nikada nisam jela čuvenu tortu hotela Moskva - Moskva šnit ali sam imala želju i volju nešto slično da napravim sinkiću za 19-ti rođendan s obzirom da on voli voćne torte (a baš i nema priliku da ih često jede)... I onda tragajući za "originalnim" receptom potpuno sam se pogubila...

Moskva šnit torta
Moskva šnit torta
Moskva šnit torta

Prvo kada su kore u pitanju u početku su išli pečeni bademi a onda kako kažu i sami poslastičari hotela Moskva zbog finansiskog momenta vremenom se prešlo na orahe. Vidim da dodaju i keks, brašno ali ja sam se držala klasičnih kora od belanaca, šećera i oraha... (mogu i bademi, lešnici).
Kada je krama bila u pitanju tu sam se tek potpuno pogubila jer u nekim receptima koristi se puding ili gustin i mleko... u nekima samo žumanca, puter, šećer ali ono što je većini zajedničko je da se doda ulupana slatka pavlaka u fil sa žumancima.

Moskva šnit torta

Sve u svemu "zvezde vodilje" su mi bile Moskva šnite od Maje i Nataše a moje_djakonije mi je na instagramu dala ideju da filu dodam i omiljenu belu čokoladu slavljenika tako da je tom sinergijom nastala ova super fina tortica... Nema baš uredan presek (barem kod mene 🙈) ali je fenomenalna i za svaku preporuku... Probajte i javite utiske...

Moskva šnit torta

Ono što bih još napomenula je to da se žumanca kuvaju sa šećerom i puterom... taj dodatak putera mi je potpuna novina ali krem mi se tako brzo skuvao i zgusnuo da sam potpuno oduševljena i mislim da ću od sada uvek deo putera za kremu kuvati zajedno sa žumancima... I znači taj fil u koji se kasnije doda i slatka pavlaka mi je baš-baš super tako da već imam ideje za neku narednu tortu koju bi i slatkica jela 🙈 (pošto ona i voće baš i nisu na "ti").

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Moskva šnit torta

Potrebno je:
(za kalup prečnika 22 cm)

za kore 4 puta po:
2 belanca
50 g mlevenih oraha
40 g šećera

za fil I:
8 žumanaca 100 g šećera u prahu
100 g putera
150 g putera
ekstrakt vanile
200 ml slatke pavlake

za fil II:
200 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake

i još:
pola konzerve ananasa
pola tegle višanja iz kompota
oko 100 g pečenih lešnika
100 g badema u listićima

Moskva šnit torta

Način pripreme:
Priprema kora: Napravila sam i pekla 4 kore prečnika 22 cm. Znači svaki put sam posudu obložila papirom za pečenje, usula smesu, rasporedila, pekla 20 minuta na 180 stepeni i vadila svaku koru sa sve papirom da se dobro ohladi (papir sam skidala tek kad sam slagala tortu)... Kore sam pekla ujutru a tortu slagala uveče... A pravila sam ih tako što sam u čvrsto umućena belanca stavljala šećer i miksala dok se sve fino nije sjedinilo a onda lagano, varjačom, dodavala mlevene orahe.

Moskva šnit torta

Priprema voća: Ananas i višnje sam dobro ocedila i stavila između par lista kuhinjskog papira da se dobro ocede jer voće treba biti što suvlje... ananas sam naknadno i iseckala.

Moskva šnit torta

Primprema fila I: U lonac za kuvanje na pari stavila sam žumanca i šećer u prahu pa mikserom sve dobro mutila dok žumanca nisu "pobelela". Dodala sam zatim 100 g putera sobne temperature i još kratko sve smiksala a onda kuvala na pari stalno mešajući dok se smesa vidno nije zgusnula (oko 10-15 minuta). Smesu sam zatim preručila u hladnu činiju, prekrila providnom folijom, i ostavila u frižideru da se skroz ohladi.
Pred filovanje torte, umutila sam ostatak putera (150 g, sobne temperature), dodala prohlađena žumanca i 200 ml ulupane slatke pavlake. Sve sam dobro sjedinila i to je fil I koji sam malo dodatno ohladila u frižideru.

Moskva šnit torta

Fil II: U manju činiju stavila sam belu čokoladu i pavlaku pa otopila u mikrotalasnoj a onda sve dobro promešala i ohladila. Takođe pred filovanje umutila sam i ovaj fil.
Slaganje torte: Na prvu koru stavila sam sloj fila I, od gore poređala seckan ananas, stavila fil II pa drugu koru, fil I, oceđene višnje, fil II, koru, fil I, seckane pečene lešnike, fil I, koru i celi tortu obložila ostatkom fila I.
Tortu sam onda dobro rashladila a pred serviranje celu sam posula pečenim ljuspicama badema i servirala sa po kojom svežom višnjom.

Moskva šnit tortaMoskva šnit torta

Napomena: Ako ne želite da pravite fil II kojim sam ja premazivala gornji deo voća u prva dva mazanja onda tu isto koristite fil I ali u tom slučaju možda nećete imati dovoljno kreme da obložite i celu tortu. U tom slučaju tortu obložite tankim slojem ulupane slatke pavlake.
Takođe umesto pečenih lešnika u trećem filovanju možete koristiti i badem a i celu tortu možete napraviti sa bademima.
Kada je voće u potanju obavezno ga dobro ocedite i nemojte štedeti, ja sam mogla staviti i više... I da, pored ananasa, koriste se često i kajsije...

Moskva šnit tortaMoskva šnit torta

1 comments:

kulinarka@gmail.com said...

Čestitala sam si sedamdeseti rođendan i počastila drage prijatelje upravo s tom predivnom tortom. Svima želim da probaju ovu ljepotu!

Post a Comment