Torta od oraha i bele čokolade / White Chocolate Cake

Torta od oraha i bele čokolade

Da, svaki put kad ga pitam kakvu tortu želi za rođendan odgovor je: "Sve jedno ali da je od bele čokolade...i pomogućstvu da ima ruma u sebi..." Tako da sve torte na blogu sa belom čokoladom ili voćem, onako tipično "ženskog" izgleda pravljene su sinu za rođendan dok su one ultra čokoladne i "muške" pravljene za slatkicu... Mislim ja tortu pravim dva puta godišnje tako da...



Sećam se tog dana... Bilo je hladno, slatkica je imala debele hulahopke i trenerku preko (imala je 14 meseci), padala je kiša a ja sam taman oprala sudove od ručka i krenula da čistim i perem ribizle... I... Učinilo mi se da je vreme... Samo sam se pogledala sa suprugom i već smo bili u taksiju, u sred poslepodnevne gužve...i 2 sata po prijemu, dok je napolju lila kiša po prvi put pogledao me svojim "mrgudastim" okicama... imao je špicastu bradu i rukice stogodišnjaka... Danas je viši od mene za glavu i juče je ušao, i zvanično, u svet odraslih ❤❤❤.

Torta od oraha i bele čokolade
Torta od oraha i bele čokolade
Torta od oraha i bele čokolade

Potrebno je:
(za kalup prečnika 21 cm)

za kore:
6 jaja (2 x 3 jaja)
160 g šećera (2 x 80 g šećera)
180 g mlevenih oraha (2 x 90 g mleveenih oraha)
40 g strugane bele čokolade (2 x 20 g strugane bele čokolade)

Torta od oraha i bele čokolade

za fil:
4 jaja
120 g šećera
1 kašika skrobnog brašna + 2-3 kašike mleka
120 g bele čokolade
160 g putera
ekstrakt ruma (opciono)

za dekoraciju:
40 g bele čokolade
100-200 g malina
par listića nane

Torta od oraha i bele čokolade

Način pripreme:
Priprema kora: (Sledeći postupak sam ponovila 2 puta jer mi trebaju 2 kore) Umutila sam 3 žumanca sa 80 g šećera, dodala zatim struganu čokoladu i umućena belanca a onda lagano i mlevene orahe. Smesu sam izlila u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pekla na 180 stepeni oko 15-20 minuta tj. dok se kora fino nije prosušila i čačkalica probodena kroz sredinu izašla suva. 
Koru sam zatim izvadila na rešetku i ostavila potpuno da se ohladi.


Torta od oraha i bele čokoladeTorta od oraha i bele čokolade
Torta od oraha i bele čokoladeTorta od oraha i bele čokolade

Priprema fila: Cela jaja mikserom sam umutila sa šećerom (da "pobele") a zatim sipala u lonac za kuvanje na pari i stalno mešajući (na laganoj vatri) kuvala dok se vidno nisu zgusnula. Dodala sam zatim mešavinu skrobnog brašna i mleka a kada se smesa baš onako zgusnula i seckanu belu čokoladu i ekstrakt ruma pa nastavila sa mešanjem i kuvanjem još minut-dva a onda fil preručila u hladnu činiju i ostavila da se ohladi na sobnu temperaturu.

Torta od oraha i bele čokolade

Puter sobne temperature dobro sam umutila, dodala mešavinu kuvanih jaja i čokolade a onda fil stavila u frižider na par sati.
Kada sam ga izvadila iz frižidera još jednom sam ga umutila mikserom minut-dva a onda filovala tortu.


Torta od oraha i bele čokolade

Filovanje: Na tacnu za serviranje stavila sam jednu koru, zatim fil, i onda drugu koru te od gore i sa strane tortu premazala pripremljenim filom i ukrasila belom čokoladom i malinama.
Tortu sam vratila u frižider do serviranja.


Torta od oraha i bele čokolade

Napomena: Mešavinu skrobnog brašna i mrvice mleka dodajem jer mi bela čokolada obično ne zgusne fil kao crna... A možete i videti kad ukuvate fil (bez skrobnog brašna) i kada se ohladi (pre dodavanja putera) da li je dovoljno gust. Ako jeste spojte ga sa puterom a ako nije dodajte jedan kremfix u fil i onda umutite.
Sa belom čokoladom nisi uvek "načisto" jer se svaka drugačije ponaša tako da zato i ti saveti da se osigurate da ne dobijete tečan fil.

Torta od oraha i bele čokolade

2 comments:

Anonymous said...

Sa malim zakasnjenjem srecan rodjendan 'sinkicu', sad je to veliki momak! Kakva predivna fotografija od pre 18 godina. Torta izgleda prelepo! Probacemo je, ali ipak sa crnom cokoladom, jer L. je otprilike prvi koga poznajemo da voli belu cokoladu :-)

JA U KUHINJI... said...

Hvala, hvala draga Slađo ❤❤❤😘

Post a Comment