Speculaas keks u obliku anđela

Speculaas keks u obliku anđela

Da li verujete u anđele, anđele čuvare? Da li osećate da su tu, pored, iznad, oko vas... 
Ja nikad posebno nisam razmišljala o tome ali sada... Sada znam da sam ove godine definitivno dobila svog anđela čuvara... Do sada bio je tu kao neko ko mi je podario život, neko ko me naučio životu, nežno a ipak istinito pričao koliko je život težak, nepravedan, surov... koliko je teško biti i ostati dobar, dosledan, čistog obraza, ispravan... koliko zamki život nosi... koliko je teško a potrebno slušati svoje srce umesto mozga... I koliko je ljubav ta energija koja treba da me ganja u svakom pogledu, u svakom poslu, u svakom trenutku... Univerzalnu i bezgraničnu ljubav, utkao je u svaku moju poru... A onda je otišao dalje, morao je, i sada me (na drugi način) uči životu, čuva, prati i bdi nada mnom... Moj tata... 💛🌞🌠


Speculaas keks u obliku anđela

Potrebno je:

125 g putera
125 g šećera
1 jaje
300 g brašma
2 kašičice začina za špekulas keksiće
prstohvat soli
na vrh noža prašak za pecivo

za dekoraciju:
listići badema
malo belanca

Speculaas keks u obliku anđela

Način pripreme:
U činiji sam, mikserom, umutila puter sobne temperature, dodala mu šećer i nastavila sa mućenjem dok se šećer nije "istopio" a onda dodala i jaje (s tim da sam u jednu činijicu odvojila malo belanca koje će mi služiti kao lepak pri ređanju badema). Kada se sve to lepo umutilo brzinu miksera stavila sam na najslabije i dodala mešavimu brašna, začina za keksiće, soli i praška za pecivo. Mutila sam dok se tek nije povezalo, dodatno sam rukama malo umesila i testo podelila na dva dela pa umotala u providnu foliju i stavila u frižider na par sati.

Speculaas keks u obliku anđelaSpeculaas keks u obliku anđela

Između dva lista papira za pečenje tanjila sam testo i pravila oblike anđela a onda sklanjala okolno testo a keksiće ostavljala tu gde su i sa istim tim papirom pekla jer je testo prilično mekano i pri pokušaju prebacivanja na drugi papir moglo bi da dođe do menjanja oblika, a to nisam htela. Ovako doduše ceo postupak malo duže traje ali keksići su pravilniji... I znači krila keksića sam premazala belancetom (bez mućenja, takvim kakvo je), poređala listiće badema, opet blago premazala belancetom (da badem ne bi otpadao sa pečenih keksića) i pekla 10 minuta na 180 stepeni tj. dok blago nisu krenuli da rumene.

Speculaas keks u obliku anđela

Izvadila sam pleh iz rerne, sačekala 2-3 minuta pa keksiće pažljivo izvadila na rešetku da se skroz ohlade a onda dodatno ukrasila i servirala.
U limenoj kutiji mogu stajati par nedelja..

Speculaas keks u obliku anđela

Dodatak: Ako nemate gde da kupite mešavinu začina za speculaas keks napravite je sami tj. pomešajte 4 kašičice cimeta, 1 kašičicu mlevenog karanfilića, 1 kašičicu mlevenog muskatnog oraščića, 1/4 kašičice sveže mlevenog belog bibera, 1/2 kašičice đumbira u prahu i 1/4 kašičice cardamom-a pa mešavinu stavite u teglicu i koristite je po potrebi.

Speculaas keks u obliku anđela

1 comments:

Svetlanana said...

Divno izgledaju, pravim ih cim prodje slava 19.12.

Post a Comment