Panforte - Božićni kolač iz Siene


Panforte

Panforte je tradicionalan italijanski "hleb" koji se pravi za Božić... U suštini malo šta ima zajedničkog sa hlebom, više mi liči na džinovsku ultra bogatu bombonu... Ultra aromatičan i tako bogat kako orašastim plodovima, tako i kandiranom narandžom, medom... a ni na začinima se ne štedi.  


PanfortePanforte
Panforte

Gotov kolač se obilato posipa prah šećerom (da se ne bi lepio) a seče se ili na trouglove (kao torta) ili ovako na prutiće ili kockice. Par kockica ujutru uz jaku, gorču, crnu kafu je sasvim dovoljno, umesto ratluka ;)
Kolač može stajati mesecima, na sobnoj temperaturi, ali samo teoretski jer u praksi to je prilično nemoguće...:)
Recept koga sam se držala je od David Lebovitz-a i možete ga videti na ovom linku...
Probajte i javite utiske...

Panforte

Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 22-23 cm)

325 g koštunjavih plodova (ja sam uzela po 100 grama lešnika i badema i 125 g oraha)
40 g kakao praha 
110 g brašna
2 ravne kašičice đumbira u prahu
1 ravna kašičica cimeta
1/2 ravna kašičica mlevenog bibera
malo ljute mlevene paprike
malo muskatnog oraha
200 g kandirane kore citrusa (ili mix raznog kandiranog, suvog, voća)
85 g tamne čokolade
200 g šećera
210 g meda
prah šećer (za posipanje)


Panforte

Način pripreme:
Orašaste plodove sam prvo tostirala tj. stavila ih na pleh i pekla 10-ak minuta na 180 stepeni. Kada su se malo prohladili lešnike sam oljuštila i sve orašaste plodove stavila u veliku činiju za mešanje. 
Dodala sam zatim u tu činiju kakao, brašno, sve začine i kandiranu koru citrusa pa sve dobro promešala.


Panforte

Zasebno sam otopila čokoladu a u šerpicu stavila med i šećer. Na laganoj vatri kuvala sam med i šećer dok se šećer nije otopio i cela smesa dostigla temperaturu 115 stepeni (oko 5 minuta).
Sipala sam onda mešavinu šećera i meda u činiju za mešanje, i otopljenu čokoladu, i brzo sve mešala dok se nije fino spojilo. (treba raditi brzo jer kako se med hladi tako se stiska pa je sve teže mešati).


Panforte

Smesu sam zatim presula u kalup obložen papirom za pečenje, sve lepo paravnala, prvo malo kašikom a onda kada se smesa samo prohladila najbolje rukama jer se tako najmanje lepi...malo je vruće ali najlakše.


Panforte

Rernu sam zagrejala na 160 stepeni i pekla kolač 35 minuta a onda ga izbadila i ostavila tako u kalupu 15-20 minuta. Posle tog vremena nožem sam prošla u krug kalupa, skinula obruč, malo lepše formirala kružni oblik, posula sa malo šećera u prahu i ostavila tako na papairu sa sve dnom pleha da se skroz ohladi. Možete staviti i u frižider.
Kada se sve dobro ohladi, ceo kolač posula sam šećerom u prahu, sekla oštrim nožem i servirala...

Panforte

0 comments:

Post a Comment