Spanakopita / Pita od spanaća

Spanakopita

Pijaca je puna zeleniša i kad mu vreme nije... mladi luk, spanać, blitva... I kad već nisam stigla spanakopitu napraviti "u sezoni" iskoristila sam sada sav taj fin zeleniš i pretočila ga u ovo savršenstvo. Kore su božanstveno hrskave (okrajci posebno), "natopljene" maslinovim uljem a fil je sočan i tako aromatičan jer pored lista spanaća tu su i mirođija, nana, mladi luk... Svakako probajte i javite utiske...


Spanakopita

Potrebno je:
(za pleh 30x20 cm)

za testo:
350 g brašna + još malo po potrebi
200 ml vode
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
oko 100 ml maslinovog ulja (za premazivanje kora)


SpanakopitaSpanakopita

za fil:
500 g svežeg, očišćenog, spanaća
1/4 veze sveže mirođije
1/2 veze svežeg peršun lista
par grančica sveže nane
1-2 veze mladog luka
malo maslinovog ulja
300 g feta sira
2 jaja

Spanakopita

Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam brašno, so, maslinovo ulje i vodu pa zamesila glatko testo. (Ako treba dodajte još malo brašna). Testo sam premazala sa malo maslinovog ulja i prekrila providnom folijom pa ostavila oko pola sata da odstoji.
Testo sam onda podelila na dva dela (jedan malo veći od drugog) pa svaku polovinu na 3 jednaka dela.

Spanakopita

Priprema fila: U velikom tiganju, na malo maslinovog ulja prodinstala sam mladi luk seckan na kružiće. Kada je omekšao izvadila sam ga u činiju za mešanje a u istu masnoću stavila spanać i dinstala dok nije "svenuo". Spanać sam zatim stavila u đerđiv da se ocedi višak tečnosti a onda krupno isekla i stavila u činiju za mešanje. Dodala sam grubo seckanu mirođiju, peršun i nanu a zatim i mrvljenu fetu i jaja. Sve sam dobro promešala. (fil nisam solila jer je feta dovoljno slana).

Spanakopita

Slaganje pite: Dno tepsije sam namazala maslinovim uljem, tri veća dela testa rastanjila sam što sam više mogla i stavila na dno tepsije, svako testo namazala maslinovim uljem pre nego što bi stavila sledeće. Sipala sam onda fil, lepo ga poravnala pa stavila 3 manja dela testa, između isto premazivajući maslinovim uljem. (slika iznad).
Spojila sam donje i gornje delove testa, isekla oštrim nožem kocke i opet od gore sve premazala maslinovim uljem i posula sa malo himalajske soli.

Spanakopita

Pekla sam u rerni na 220 stepeni oko 40 minuta tj. dok pita fino nije porumenela.
Izvadila sam je iz rerne, premazala sa malo maslinovog ulja i sačekala 15-ak minuta a zatim servirala uz čašu jogurta.
Savet: Ako nemate vremena i volje da se "mlatite" sa domaćim korama možete koristiti i kupovne. U tom slučaju na dno i na vrh stavite po 6  kora i između svaku namažite maslinovim uljem, ostalo radite sve isto ali meni su domaće kore ovog tipa baš super i ti okrajci posebno "slatki" tako hrskavi :)


SpanakopitaSpanakopita

2 comments:

Iliana said...

This looks great!
Thanks for the recipe!

Anonymous said...

Ova tvoja interpretacija spanakopite izgleda stvarno sjajno. Ja sam pravila one trouglove, sasvim OK za slavlja, ali sa ovakvim korama je sigurno posebno. Probam!
PS. danas ponovo na meniju tvoje skoljke od paste punjene cufticama. Cak i najizbirljiviji su uzivali!

Post a Comment