Gulaš sa suvim šljivama i aceto balsamicom

Gulaš sa suvim šljivama i aceto balsamicom

Gulaš je jedno od onih jela gde sa samo par namirnica i malo više strpljenja dobijete savršenstvo mirisa i ukusa... U suštini treba vam dosta luka, mesa, krčkanja do "besvesti" i na kraju malo začina.
Ipak volim da mu uvek dodam i nešto više, da svaki put bude za nijansu drugačiji, zanimljiviji, neobičniji... (neke od dosadašnjih ideja imate ovde...)


Gulaš sa suvim šljivama i aceto balsamicom

Ovog puta insporacija mi je bio recept za gulaš iz knjižice švedskih "klasika" (jela) sa korenastim povrćem i suvim šljivama tako da sam mu dodala šargarepu, suve šljive i malo aceto balsamica te crvenog vina... Fino, aromatično, slatkasto... Ako volite mix mesa i voća tj. slanog i slatkog + ljutog svakako probajte i javite utiske...


Gulaš sa suvim šljivama i aceto balsamicom

Potrebno je:
(za 6-8 osoba)

700 g junećeg ribića
1 kg svinjske potrbušine (mesa prošaranog masnoćom)
100 g pancete
1 kg crnog luka
2 ljute papričice
150-200 g suvih šljiva
3-4 šargarepe
2 kašičice ljute, dimljene, paprike
50 ml aceto balsamica
100 ml crvenog vina
1 kašičica meda
malo suvog timijana (majčine dušice)
himalajska so, biber

za prilog:
krompir pire, pasta, pirinač, palenta...
svež peršun list

Gulaš sa suvim šljivama i aceto balsamicom

Način pripreme
U veliki lonac na malo maslinovog ulja stavila sam sitno seckan crni luk, dobro ga posolila, poklopila i na laganoj vatri, često mešajući, dinstala oko 40 minuta tj. dok nije "svenuo" i blago porumeneo, postao karamelizovan.
Dodala sam onda kockice mesa, pojačala vatru i stalno mešajući dinstala 10-ak minuta tj. dok meso nije dobilo boju sa svih strana a onda opet utišala vatru, poklopila i nastavila sa krčkanjem s vremena na vreme mešajući narednih sat vremena. (proverite samo da li treba dodati tečnosti, da vam ne zagori ali ako krčkate poklopljeno na laganoj vatri trebalo bi da bude dovoljno tečnosti... ako ne dodajte po malo vode ili crvenog vina).

Gulaš sa suvim šljivama i aceto balsamicomGulaš sa suvim šljivama i aceto balsamicom

Posle sat vremena krčkanja u tiganju sam propržila slaninicu pa kada je pustila masnoću dodala seckanu ljutu papriku i šargarepu. Sve zajedno dinstala sam 5 minuta.
I sad u meso sam dodala ljutu alevu papriku, sve iz tiganja, suve šljive, aceto balsamico, crveno vino, malo timijana, meda, soli, bibera sve dobro promešala i krčkala narednih sat vremena, poklopljeno,  mešajući s vremena na vreme... Što duže krčkate to je "slađe" ali probajte meso pa kada ste zadovoljni mekoćom to je to...

Gulaš sa suvim šljivama i aceto balsamicom

Servirajte po želji... Mi nekako skoro uvek izbiramo pire a onda kad ostane za sledeći dan dodam mu paradajz sos, da dobijem na količini i serviram kao sos za pastu :)
Napomena: Lagana vatra je recimo 3 od 9.

Gulaš sa suvim šljivama i aceto balsamicom

0 comments:

Post a Comment