Khachapuri / Hačapuri

Khachapuri

Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo. U pitanju je hleb sa sirom (i jajetom na oko) koji se jede kao brza hrana, tako jednostavno a tako dobro... Na sekundicu, ali samo na sekundicu podseća na komplet lepinju ;) i nekako me i mami u taj mix sireva da stavim i kašiku kajmaka... sledeći put sigurno i hoću. I ono što je jako bitno je da ne prepečete jaje, žumance treba da bude potpuno tečno i onda koricom da ga umešate sa punjenjem od sira i... da uživate...


KhachapuriKhachapuri

Sinkić kaže da od sada kad kaže da želi jaje na oko želi ga na ovaj način... Doduše jedina zamerka mu je što bi trebalo da stavim 2 ili 3 jaja u ovaj "čamčić" od sira i hrskavog testa jer je odnos jaja i hleba "ne proporcionalan" :).
Svakako probajte i javite utiske...


Khachapuri

Potrebno je:
(za 4 osobe)

za testo:
20 g svežeg kvasca (ili kesica suvog)
1 ravna kašičica smeđeg šećera
250 ml tople vode
500 g brašna
30 ml maslinovog ulja
ravna kašičica himalajske soli

za fil:
200 g mozzarelle (ili nekog drugog topljivog sira)
200 g feta sira

i još:
4 jaja
žumance (za premazivanje)
malo tucane ljute paprike
malo peršun lista
par kockica putera

Khachapuri

Način pripreme:
Priprema testa: U šoljici sam pomešala kvasac, šećer i toplu vodu pa ostavila 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
U činiju za mešanje stavila sam brašno i so pa dodala nadošli kvasac i malo maslinovog ulja, zamesila glatko testo, vratila ga u činiju, prelila sa malo maslinovog ulja, prekrila providnom folijom i ostavila da naraste.
Priprema fila: U činiji sam zgnječila feta sir i dodala rendanu mozzarellu. Nisam solila jer je feta već dovoljno slana.

KhachapuriKhachapuri
Khachapuri

Oblikovanje peciva: Testo sam podelila na 4 dela, svaki rastanjila u pravougaonik, na sredinu stavila obilato mix sireva a onda umotala jednu i drugu stranu testa ka filu (kao na slikama), krajeve isto dodatno umotala i stavila na pleh obložen papirom za pečenje.
Ivice testa sam namazala žumancetom, posula sa malo soli i stavila u rernu zagrejanu na 220 stepeni na 20-ak minuta. 

Khachapuri

Kada je pecivo porumenelo i sir blago krenuo da poprima boju izvadila sam pleh, kašikom napravila rupu u sredini fila i razbila po jedno jaje, malo posolila i vratila u rernu na 5 minuta tj. gledajte da se belance "zabeli" ali da žumance ostane potpuno tečno.
Izvadila sam hačapuri iz rerne, stavila malo ljute papričice i peršuna od gore, i kockicu putera i servirala. Najbolje je jesti odmah!

Khachapuri

0 comments:

Post a Comment