Božićna pogača - česnica

Božićna pogača - česnica

Za vreme praznika nije suština u samoj hrani, suština je u ljubavi i emociji koju "utiskujete" u hranu koju pripremate i dragim ljudima sa kojima hranu delite. 


Božićna pogača - česnica

Jedan od tradicionalnih rituala za Božić je i priprema božićne pogače - česnice, koja se pravi na Božićno jutro. U česnicu se obično stavlja novčić i veruje da onoga ko ga pronađe čeka novac i sreća. Isto tako se stavlja i deo badnjaka ili drena kao simbol plodnosti i dobrog zdravlja. A u mestima tj. porodicama koje imaju životinje stavlja se i kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.
U različitim krajevima i različitim domovima običaji su različiti pa sam tako i ja sama odrasla na običaju da mama mesi bezkvasnu i posnu česnicu (brašno, voda so i prašak za pecivo te zlatnik) koju smo lomili za Badnje veče a u nekim krajevima koliko sam videla česnica je slatka tj. suva pita sa orasima...
I kao što sam na početku rekla nije suština u samom receptu, običaju (jer je on drugačiji od porodice do porodice) suština je u ljubavi i dragim ljudima sa kojima običaje delimo ♥

Napomena: Post je nastao u saradnji sa Lidl Srbija.


Cinemagraph
Cinemagraph
Cinemagraph

Svima koji slave želimo SREĆAN BOŽIĆ, 
da ga u miru i veselju provedete sa dragim ljudima...

Božićna pogača - česnica

Potrebno je:
(za kružni kalup prečnika 27 cm)

za pogaču:
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
300 ml toplog mleka
125 g putera
2 jaja
oko 700 g brašna
1 ravna kašičica soli


Božićna pogača - česnicaBožićna pogača - česnica
Božićna pogača - česnicaBožićna pogača - česnica

za dekoraciju:
100 g brašna
1 kašika skrobnog brašna
1 kašičica soli
oko 50-70 ml vode

i još:
žumance za premazivanje

Cinemagraph

Način pripreme:
Suvi kvasac sam pomešala sa kašičicom šećera i malo toplog mleka (od onih 300 ml).
U činiji za mešanje otopila sam puter, dodala jaja a zatim i nadošli kvasac te mleko. Sve sam blago promešala pa malo po malo dodavala brašno, posolila, zamesila testo, prekrila ga providnom folijom i ostavila da naraste.


Božićna pogača - česnica

Kada se testo udvostručilo premesela sam ga i opet ostavila da naraste. A zatim testo podelila na dva dela, tj. jednu trećinu testa sam iskoristila za pravljenje pletenice a ostatak ostavila za "središnji deo". Znači trećinu testa sam podela na 3 jednaka dela, rastanjila u dugačke "trake" i uplela pletenicu pa je stavila na ivice posude gde ću peći pogaču. 


Cinemagraph

Ostatak testa sam formirala u kružni oblik (ubacite novčić, deo drena ili badnjaka) i stavila u sredinu. Prekrila sam providnom folijom i ostavila pogaču da narasta.
Za to vreme napravila sam dekoraciju klasja tj. pomešala sam brašno, skrobno brašno, so i vodu i zamesila baš onako tvrdo testo. Umotala sam u providnu foliju da otstoji oko 30 minuta a onda formirala klasje.



Nadošlu pogaču premazala sam žumancetom, poređala dekoraciju klasla i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 10 minuta a onda smanjila vatru na 180 stepeni i nastavila da pečem oko 30 minuta tj. dok pogača lepo nije porumenela.
Izvadila sam pogaču ih rerne, stavila na rešetku da se blago prohladi a onda servirala.


Božićna pogača - česnica

2 comments:

Anonymous said...

Prelepo izgleda! Srecan Bozic tebi i tvojima! I sve najbolje u 2019! Za iskrene zelje nikad nije prekasno :-)

JA U KUHINJI... said...

Hvala draga moja, i mi vama želimo sve najbolje ❤

Post a Comment