Supica od ostataka ćuterine / Leftover turkey soup

Leftover turkey soup

A posle "velike gozbe" šta sa ostacima hrane... Možete ih zamrznuti i jesti kasnije, možete meso staviti u neki sendvič, tortilje a možete napraviti i ovako neku supicu... Belo meso mislim da je najbolje iskoristiti u supici a batak je dobar za sendvič... Imala sam i po koji štap celera, batat, malo preliva (gravy-ja) i sve to sam pretočila u obrok supicu koja baš prija i okrepljuje.
Knedlice su opcija i nisu neophodne ali fino se sklapaju sa celom pričom pa što da ne...

Leftover turkey soup

Potrebno je:
(za 4 osobe)

za supicu:
malo maslinovog ulja
1 manja glavica crnog luka
2 manje šargarepe
1 batat
2-3 štapa celera
2-3 krompira
300-400 g pečene ćuterine
100 ml preliva
500 ml ćurećeg, pilećeg ili bujona od povrća
2 kašičice skrobnog brašna
100 ml slatke pavlake
himalajska so, biber
vode po potrebi
1 čen belog luka
malo peršun lista

za knedle:
1 jaje
3-4 ravne kašike griza
malo himalajske soli

Leftover turkey soup

Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan luk, dodala štapove celera i nastavila sa dinstanjem a onda i sitno seckanu šargarepu, te batat. Kada je povrće malo porumenelo nalila sam supicu, vodu, dodala gravy, seckanu ćutetinu, seckan krompir i na laganoj vatri krčkala oko 15-ak minuta. U maloj šoljici promešala sam skrobno brašno i malo vode pa dodala supici i pavlaku i nastavila sa krčkanjem još nekih 10 minuta tj. dok svo povrće nije omekšalo. Začinila sam solju i biberom. Pred kraj možete dodati i jedan čen sitno seckanog belog luka. 

Leftover turkey soup

Ako nećete dodavati knedle supica je onda gotova a ako pravite knedle "zamesite" tj. umutite ih pre početka pripreme supice tj. u tanjiru viljuškom umutite belance, zatim dodajte žumance i malo po malo 3 ravne kašike griza (ako je jaje veće možda još malo) i malo soli. Ostavite smesu da odstoji dok supa ne bude pred kraj gotova.

Leftover turkey soup

I znači kada ste u supicu dodali pavlaku kašičicom stavljajte i knedlice. poklopite i na laganoj vatri kuvajte 15-ak minuta tj. dok ne omekšaju. I u slučaju da dodajete knedle supica treba da vam bude dosta ređa jer će knedlice upiti dosta tečnosti.
Servirala sam sa malo limuna a možete staviti i malo gustog jogurta od gore (ako vam je preostao iz recepta sa batatom).

Leftover turkey soup

2 comments:

Anonymous said...

Kod mene curetine ima samo oko Bozica, i ovo je odlicna ideja da se ostaci ne bi vukli po frizideeru. A knedle su - prva liga.
Negde u eteru nestaju moji komentari :-(

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Ne znam šta se dešava sa komentarima i jako mi je žao što nestaju :(

Post a Comment