Punjenje za ćurku / Thanksgiving Stuffing

Thanksgiving Stuffing

(Recipe in English)

Hm...nisam baš imala neku predstavu o ovom jelu mada sam na njega često naletala,  samo bih prošla pogledom ne obraćajući pažnju šta i kako jer mi nije delovalo preterano zanimljivo... Na kraju kada sam se malo "udubila" shvatila sam da je to punjenje za ćurku koje se u stvari sprema van ćurke... i sastoji se od starog hleba, supe, jaja i još po nekog dodatka...


Thanksgiving Stuffing

Iskreno nisam očekivala mnogo pa sam tim pre bila oduševljena krajnjim rezultatom. Par jednostavih namirnica a tako božanstven rezultat...
Ovde vam dajem bazičan recept a na kraju kroz savet i kako ga možete "doraditi" i "obogatiti" tj. pretvoriti i u glavno jelo u nekim prilikama... 
U svakom slučaju imate moju preporuku da napravite ovaj slani puding od hleba i ne vezano za ćurku... Uz to ovo je zaista super način da iskoristite bajat hleb :)

Thanksgiving Stuffing

Potrebno je:
(za kvadratnu posudu 19x19cm)

500 g hleba
70 g putera
1 glavica crnog luka
3 štapa celera
1 čen belog luka
1 kašika sitno seckane sveže žalfije
2 jaja
oko 350 ml ćurećeg, pilećeg ili bujona od povrća
himalajska so, biber


Thanksgiving Stuffing

Način pripreme:
Hleb sam isekla na kockice, stavila na pleh pa u rernu na 90 stepeni i program ventilatora da se prosuši a ne porumeni. S vremena na vreme sam ga promešala a kada je postao hrskav a ostao svetao izvadila ga iz rerne i prohladila.
Na malo putera prodinstala sam sitno seckane štapove celera i luk a onda dodala i beli luk, posolila, pobiberila.


Thanksgiving StuffingThanksgiving Stuffing
Thanksgiving StuffingThanksgiving Stuffing
Thanksgiving Stuffing
Thanksgiving Stuffing
Thanksgiving Stuffing

U veću činiju stavila sam pripremljen hleb, dodala dinstano povrće, sitno seckanu žalfiju a onda prelila mešavihom jaja i supe. Sve sam zatim dobro promešala. Hleb treba da upije tečnost ali da ne postane gnjecav već ostane hrskav tako da budite pažljivi. Možete i prvo dodati jaja sa malo supe a onda mešajući dodavati još po malo supe tj. koliko osetite da treba.


Thanksgiving Stuffing

Smesu sam prebacila u posudu za pečenje i od gore prelila otopljenim puterom, pokrila alu folijom i pekla 20 minuta na 200 stepeni a onda sklonila foliju i pekla narednih 15-ak minuta tj. dok od gore hleb nije fino porumeneo.
Izvadila sam puding iz rerne, ostavila 10-ak minuta da odmori a zatim servirala.


Thanksgiving StuffingThanksgiving Stuffing

Savet: Umesto "sušenja" hleba u rerni možete ga iseckati i dan ranije, staviti na neku tacnu i sušiti na vazduhu do sledećeg dana.
Savet: Ako ovaj puding pravite nevezano za ćurku tj. kao samostalno jelo predlažem da ga obogatite sa 50-100 g slaninice koju ćete propržiti zajedno sa povrćem a onda možete dodati i po koju suvu šljivu ili kajsiju i malo oraha ili nečeg drugog koštunjavog u hleb kada sve zajedno mešate, pre stavljanja na pečenje. Ma možete dodati zaista mnogo toga ali i ova "osnovna" varijanta je zaista vredna pažnje :)


Thanksgiving Stuffing

Napomena: Porcelan korišćen na fotografijama je Royal Gold Bordeaux, escajg je Caprice pozlaćeni set a  čaše Magic Harmony a sve to by Zepter.

0 comments:

Post a Comment