Pitice sa bundevom / Mini Pumpkin Pies

Pitice sa bundevom

Kad jesen zamiriše moji ukućani odmah žele keksiće u kući... Taj miris cimeta i aromatičnog keksa daje im tako neku toplu... utešnu atmosferu u sivilu dana.
Ove pitice, osim toga što su simpatične na oko, jako su aromatične i ujutru uz šoljicu tople kafe vraćaju u život. 


Pitice sa bundevom

I ne morate praviti "strašne" face (ja sam ih pravila za potrebe Zepter-a za američko tržište), možete praviti samo u obliku bundevica ili jednostavno kao školjkice, kvadrate... kako vam je volja...


Pitice sa bundevom

A jutarnja kafica, ona je nešto posebno i u našoj kući više ritual nego nešto bez čega ne možemo započeti dan. A ovaj ZEPRESSO TREND zaista izdiže pripremu kafe na viši nivo... Na jako jednostavan i praktičan način dolazite do šoljice savršene kafe, ali o kafi malo više u nekom od naredih postova ;)...


Pitice sa bundevom
Pitice sa bundevom
Pitice sa bundevom

Potrebno je:
(za 20-ak pitica prečnika 10 cm)

za testo:
200 g brašna od badema
300 g brašna 
100 g kokosovog šećera
prstohvat soli
250 g putera
2 jaja

Pitice sa bundevom

za fil:
250 g pirea od bundeve
120 g krem sira
2 ka[ike meda
5 kašika brašna (možda i manje, zavisi od gustine pirea od bundeve)
1 jaje
pola kašičice cimeta 
1/4 kašičice muskatnog oraha
1/4 kašičice mlevenog klinčića
1/4 kašičice mlevenog, suvog, đumbira

Pitice sa bundevom

Način pripreme:
Priprema fila: U činiji sam pomešala pire od bundeve, krem sir, med i jaje a onda dodala brašno i sve začine pa opet sve dobro promešala. Količinu brašna odredite sami jer zavisi od veličine jaja i gustine piraa od bundeve ali fil ne treba da bude onako skroz gust ko testo već gustine kao na fotografiji ispod.


Pitice sa bundevom
Pitice sa bundevom
Pitice sa bundevom

Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam obe vrste brašna, kokosov šećer i so, promešala pa dodala kockice putera i rukama utrljala u brašno dok nije postalo ujednačeno mrvljivo testo. Dodala sam zatim jedno po jedno jaje i zamesila testo, podelila na 3-4 dela, svaki deo rastanjila na par centimetara debljine, umotala u alu foliju i stavila u frižider na pola sata.


Pitice sa bundevom

Testo sam zatim tanjila između dva lista papira za pečenje, sekla oblike bundevica, punila pripremljenim filom, preklapala "bundevicama sa facama" i viljučkicom spajala gornji i donji deo testa.


Pitice sa bundevom

Pitice sam pekla na 200 stepeni oko 15-20 minuta tj. dok po ivicama nisu blago porumenele. Kada sam ih izvadila iz pleha posula sam ih sa malo prah šećera i servirala uz šoljicu kafe.


Pitice sa bundevomPitice sa bundevom
Pitice sa bundevomPitice sa bundevom

Savet 1: Ako vam se testo lepi i ne uspevate da ga prebacite u pleh kada ga razvaljate i napravite oblike vratite ga na 15-ak minuta u fružider i onda će sve ići dosta lakše.
Savet 2: Bademovo brašno je oljušten badem koji je zatim jako sitno samleven. A možete za testo koristiti i 250 g spelt integralnog brašna i 250 g običnog mekog brašna.


Pitice sa bundevomPitice sa bundevom

Napomena: Porcelan korišćen na fotografijama je Black & White by Zepter.

0 comments:

Post a Comment