Rajska torta sa malinama


Kao da sam ga juče držala "kao malog plišanog medu" u ruci i nosila do kupatila na prvo "pranje guze" a evo sada (15 godina kasnije, i koji dan) on mene "nosa" u nekom svom "zanosu ludila"... Bože kako je sve to proletelo, PROLETELO... I ono sinkić sve manje mu odgovara jer je tako veliki dečak...
Torta izgledom "ženska" ali ukusom baš onakva kakvu on voli, voćna...

Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 22cm)

125 g putera
125 g šećera
2 kesice burbon vanilin šećera
2 jaja
prstohvat soli
150 g brašna
pola kesice praška za pecivo
pola ravne kašičice cimeta
100 g badema (u listićima)
300 g malina (a može i drugo bobičasto voće)
75 g šećera u prahu
250 ml PRAVE slatke pavlake (ne biljne)


Način pripreme:
Priprema kora: Penasto sam umutila puter, dodala zatim 100 g šećera, jedan vanilin šećer i žumanca a onda i blago umešala brašno pomešano sa praškom za pecivo. Testo sam podelila na dva jednaka dela pa raspodelila u dva okrugla kalupa prečnika 22 cm (obloženih paprirom za pečenje).
Penasto sam umutila belanca i premazala po polovinu preko svake kore a onda posula i po polovinom mešavine ostatka šećera (25 g), badema (odvojila sam malo za posip od gore), cimeta i vanile.



Kore sam pekla u rernu zagrejanoj na 200 stepeni 15-ak minuta.
Izvadila sam kore iz rerne, ostavila ih na papiru i stavila na rešetku da se prohlade a onda u frižider da skroz budu hladne.
Pažljivo sam umutila slatku pavlaku, dodala šećer u prahu i sveže maline pa sve dobro promešala.
Na tanjir za serviranje stavila sam jednu koru (skinula sa papira) premazala polovinom fila, stavila zatim drugu koru (skinula sa papira), raspodelila ostatak fila, posula sa ostatkom badema, ukrasila sa malo svežih malina i vratila u frižider do serviranja.


Napomena: Ja sam pravila pola originalne mere (i to su količine u sastojcima) u okruglom kalupu od 22 cm a ako duplirate sastojke mera vam je za četvrtastu tortu 31x23 cm.
Savet: Možete koristiti i zamrznute maline ali ih onda odmrznite i držite u cediljki da se dobro ocede pa ih onda dodajte u šlag. I pazite da ne premutite slatku pavlaku jer će vam se pretvoriti u puter ;)

6 comments:

irenalana said...

Srecan vam rodjendan. Ne mogu ni da zamislim kako ce biti kad ovaj moj prascic napuni 15 i bude visociji od mene. Sad sa nesto vise od dvije mi izvleda kao da ce uvijek biti mali mamin deckic a znam da to nece biti tako. Zato se trudim da sto vise uzivam u njegovom odrastanju.

Get Sparkly said...

Ja cu uvek i zauvek biti ona kojoj je dovoljno da negde napises da nesto (kozmetika ili hrana, nebitno) sadrzi malinu i to je to, padam. Ovo izgleda izvrsno *_*

Get Sparkly - Jewelry Blog

Anonymous said...

Kako vreme leti zar ne? I moja mala beba je sad veliki krezavi decko koji zna da cita i da pise, a do juce je bio moj mali zamotuljak. Ovo je prava muska torta, jer samo pravi muskarci vole torte sa malinama. Provereno!

Anonymous said...

I tja samzatečena kakovremeleti, prebrzo i čestokažem : Nemoj nikadd aporasteš ali vreme se otme i deca namodlepršaju a mi ostanemo zatečeni u vremenu i uspomenama. Diovan je kolač i sretan mu rodjendan

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam devojke na čestitkama i lepim rečima :)

Laka kuharica said...

Jako mi se sviđa torta jer odstupa od uobičajenih sličnih torti (biskvit, šlag i voće) koje nikada ne radim i ne volim. Kako imam 2 kalupa od 22 cm, velika je šansa da ću je raditi. Maline imam u vrtu, a u frižideru uvijek imam slatko vrhnje. Sviđa mi se da si posebno naglasila da se ne koristi ona umjetnina - biljno vrhnje! To je zaista najgora vrsta šlaga.

Post a Comment