Ljuti sos ala bolonjeze sa crvenim vinom i čokoladom


Nije svaka pasta koju pripremam ista, a pripremam je poprilično često. Ima onih laganijih, svakodnevnijih, a i onih koje pravim u "specijalnim" prilikama... Ova je jedna od tih bogatijih i sasvim posebnih jer je ljuta i čokoladna, apsolutno po ukusu mojih voljenih (deca podnose još i veću ljutinu nego ja, sinkić posebno ;))... Naravno da ljutinu možete i smanjiti ili izostaviti ali ta čokoladna nota sosa se savršeno slaže sa ljutinom ove sasvim posebne papričice.


Potrebno je:
(za 4 -6 osoba)

malo maslinovog ulja
2 manje ili jedna veća glavica crvenog luka
2 čena belog luka
2 manje ili jedna veća šargarepa
1 mali koren celera
100 g pancete
600 g mlevene teletine
100 -150 ml crvenog vina
4 paradajza
1 velika kašika koncentrata paradajza
500 ml pasiranog paradajza
1 ljuta papričica (jolokia)
50 g čokolade sa 75% kakao delova
1 ravna kašičica mlevenog korijandera
1 ravna kašičica mlevenog kumina
himalajska so, biber
malo meda ili smeđeg šećera (ako je sos kiseo)
1 veza svežeg peršun lista

i još:
500 g paste po izboru (a može i oko 700 g za 6 osoba)
malo parmezana za posipanje



Način pripreme:
U šerpici sam na malo maslinovog ulja prodinstala sitno seckan crveni luk a zatim dodala sitno seckanu slaninicu, šargarepu i celer pa nastavila sa dinstanjem dok povrće nije omekšalo. Malo sam pojačala vatru, dodala koncentrovani paradajz i pržila ga 30 sekundi a onda dodala meso, pobiberila ga i stalno mešajući pržila dok tečnost koja se stvorila nije isparila a meso krenulo da rumeni. 



Smanjila sam vatru, dodala svež paradajz koji sam oljuštila, odvojila od semenki i izmiksala (a možete i sitno iseckati), pasirani paradajz, malo šećera, crvenog vina, soli, bibera, kumina, korijandera te sitno seckanu ljutu jolokia papričicu i čokoladu. Sve sam dobro promešala i poklopljeno krčkala na laganoj vatri oko sat vremena (s vremena na vreme mešajući) dok od gore sosa nije krenula da se izdvaja masnoća (to je znak da je sos gotov). Probala sam sos i eventualno ga sada još začinite prema svom ukusu a onda neposedno pred kraj dodajte i jako sitno seckan beli luk i peršun list.
U međuvremenu sam skuvaala pastu, umešala u sos, ostavila 2 minuta a onda servirala posuto sa malo parmezana.


3 comments:

Anonymous said...

jUžnoamerićka ideja , čokolada u slanim jelima je izvrsna. Njihov mole sos najviše volim sa piletinom, a i ovaj tvoj recept valja isprobati

Anonymous said...

Dobra fora dodatak tamne cokolade, samo moze da bude bolje... Blago vama sto mozete da jedete ljuto. Mi smo jos previse mali za to, ali doci ce i nase vreme :-) Nama je cetvrtak dan za spagete, ali za razliku od vecine dece mi prefererimo sos bez mesa, znaci nesto kao arrabiata bez ljutine ili kao bolonjez ali bez mesa. I onda se davimo u integralnim spagetama.

Laka kuharica said...

Ovo ću svakako probati jer vidim da je ovaj umak sasvim poseban, tj. nije talijanski (zbog korijandera i cumina), pa je ljut (obožavamo), pa ima vino i čokicu (obožavam). Ma, divota!

Post a Comment