T-bone steak sa aromatičnim puterom


T-bone steak je zaista fantastičan komad mesa koji se jako brzo sprema i za bukvalno 5-6 minuta savršenstvo od sočnog mesa je pred vama. I pored grilovanja koje sam primenila prošli put i pečenje u livenom tiganju je fantastično jer meso spolja bude neverovatho hrskavo a unutra beskrajno sočno... Uz malo aromatizovanog putera i prilog po želji svečana gozba je tu... 


Potrebno je:
(za 2 osobe)

1 T-bone steak od 700 g
par grančica svežeg timijana
par grančica svežeg origana
2-3 čena belog luka
malo maslinovog ulja+kockica putera
himalajska so, biber

za aromatični puter:
100 g putera
1 kašičica sitno seckanog timijana
1 kašičica sitno seckanog origana
malo rendane kore limuna
1 rendani čen belog luka
malo soli i bibera

za karamelizovani luk:
500 g crvenog luka
malo maslinovog ulja
morska so
kašika smeđeg šećera
2 kašike aceto balsamica

za krompir:
600 g krompira
malo aromatičnog putera
himalajska so


Način pripreme:
Priprema aromatičnog putera: Puter, sobne temperature, pomešala sam sa svim ostalim sastojcima za aromatični puter, stavila ga u alu foliju, oblikovala kao malu kobasicu i vratila u frižider da se dobro ohladi.


Priprema karamelizovanog luka: Luk sam isekla na tanke kolutove, stavila u veći tiganj, prelila sa malo maslinovog ulja i morske soli, poklopila i na umerenoj vatri dinstala oko 30 minuta. U početku dinstanja luk će pustiti tečnost a onda će vremenom ona ispariti i od prilike luk je tada gotov. Pred kraj sam odklopila, posula sa malo smeđeg šećera, aceta balsamica i još kratko sve prodinstala.


Priprema krompira: Krompir sam oljuštila, isekla na četvrtine i kuvala oko 15 minuta u dosta slane vode a onda stavila u pleh, prelila sa malo maslinovog ulja, stavila malo pripremljenog aromatičnog putera, himalajske soli, sve dobro promešala i pekla na 220 stepeni oko 40 minuta tj. dok krompir nije fino porumeneo.


Priprema mesa: Meso sam sat vremena pred pečenje izvadila iz frižidera da poprimi sobnu temperaturu. Liveni tiganj sam dobro zagrejala, stavila mrvu maslinovog ulja pa spustila steak (koji sam neposredno pred pečenje posolila i pobiberila). Pržila sam ga 3 minuta sa jedne strane a zatim okrenula, dodala malo putera, par grančica timijana i origana, par čena belog luka i prelivajući meso tom "močom" pržila 3 minuta i sa te strane.
Serviranje: Izvadila sam meso na tanjir za serviranje, ostavila 5 minuta da odmori a onda poslužila preliveno sa malo karamelizovanog luka, i aromatičnog putera.

4 comments:

Laka kuharica said...

Prava stvar!

Vesna Nesic said...

Naišla sam na neku mesaru koja ga prodaje al izgubih vezu pa smo se zadovoljili par puta sa povelikom rozbratnom koja je dobro napakovana odležala :-(
Da li si mi ti možda dala mesaru na vezu imali su i meso za oso buko?

Anonymous said...

Nisam ljubitelj mesa, ali ovakav T-bone steak trazim vec mesecima. Ako ga ikada nadjem, pravim na ovaj nacin!

Anonymous said...

Mom dragom ispadoše oči, kao i uvek kad vidi dobro parče mesa. A T Bone je to svakako,a tek kako si ga super pripremila!

Post a Comment