Karamelizovana šarena šargarepa / Caramelized Rainbow Carrots


Jako sam se obradovala kada sam videla da i kod nas može da se kupi šargarepa različitih boja :). Ukus je isti, da se razumemo, ali je nekako lepše i veselije kada na tanjiru imate više lepih boja.
Priloga od šargarepe ima dosta, a ovako spremljena često je na našem stolu pa iz tog razloga stavljam recept i kao zaseban, da se posle lakše pozovem na njega ;).


Potrebno je:

1 kg šarene šargarepe 
1 manja glavica crvenog luka
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
1 kašika smeđeg šećera
2 kašike aceto balsamica
malo svežeg peršun lista
himalajska so, biber
malo cimeta (opciono)


Način pripreme:
Šargarepu sam oljuštila i iseckala na kolutiće.
U tiganju na malo maslinovog ulja prodistala sam sitno seckan crveni luk (posoljen). Kada je omekšao dodala sam i šargarepu i dinstala je 15-20 minuta tj. dok nije omekšala.


Pred kraj dinstanja stavila sam i sitno seckan beli luk a minut kasnije i kašičicu šećera i aceto balsamica. Kada je tečnost uvrila na kraju sam po potrebi dodala malo soli, bibera i cimeta. Posula sam sa malo peršun lista i servirala uz piletinu sa pečurkama (recept sledi ovih dana).


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

2 comments:

Anonymous said...

E baš mi je drago! Ja sam već u Srbiju slala seme mešavinu šargarepe duginih boja. Interesantno je da one ne samo da imaju drugačiju boju i iako naravno imaju ukus šargarepe ipak svaka ima za nijansu drugačiji ukus. A izgledaju vrlo dekorativno.

Laka kuharica said...

Kod nas toga nema, barem nisam vidjela. Svejedno, odlična ideja za prilog.

Post a Comment