Piletina marinirana u kokosovom mleku


Još jedna marinada za piletinu koja suvo belo meso učini sočnim i mekanim. Do sada sam pileće belo meso marinirala u jogurtu i u marinadi na bazi vode. Ova marinada je isto fenomenalna, a u kombinaciji sa začinima uobičajeno belo meso pretvara u nešto sasvim posebno.


Potrebno je:
(za 4 osobe)

800 g pilećeg belog mesa

za marinadu:
150 ml kokosovog mleka
sok jedne mandarine
1 kašičica kurkume
1 kašičica kajenske paprike (ljute mlevene paprike)
1/2 kašičice mlevenog đumbira
himalajska so, biber

za prilog:
1 kg mladih krompirića
maslinovo ulje
himalajska so

za salatu:
rukola
nar
crveni luk


Način pripreme: 
Meso sam očistila, oprala, isekla na manje šnicle (ako su mnogo debele prepolovila ih) i stavila u marinadu koju sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za istu. Prekrila sam činiju providnom folijom i stavila u frižider na minimum 3 sata (a najbolje preko noći).
Krompiriće sam dobro oprala, prepolovila, kuvala 10-ak minuta u dosta slane vode a onda prebacila u pleh, prelila sa maslinovim uljem (slobodno budite malo darežljiviji) i stavila u rernu na 200 stepeni na nekih sat vremena tj. dok fino nisu porumeneli sa svih strana (s vremena na vreme sam ih okretala). Isključila sam rernu i krompir ostavila unutra dok meso nije bilo gotovo.


Meso sam izvadila iz frižidera nekih 30 minuta pre pečenja da se malo "zagreje" na sobnoj temperaturi tj. izvadila sam ga i iz marinade i što više skinula istu sa mesa (da ne bi gorela pri pečenju). Marinadu sam zatim prebacila u plehano lonče i kuvala nekih 10-ak minuta na umerenoj vatri a onda preručila u posuducu za serviranje sosa i ostavila da se ohladi.



Kada je krompir bio gotov zagrejala sam grill tiganj i pekla meso po 5-6 minuta sa svake strane, izvadila na plehani tanjir, prekrila folijom i stavila u isključenju rernu pored krompira na par minuta tj. dok nisam napravila salatu.
Salatu sam napravila tako što sam iseckala crveni luk na rebarca, dodala rukolu, nar i začinila (himalajskom) solju i maslinovim uljem.



I znači na tanjire za serviranje stavila sam s jedne strane meso posuto sa malo tucane ljute paprike a sa druge strane pečene krompiriće, salatu i sos od marinade.

Savet: Kada otvorite konzervu kokosovog mleka trećinu iskoristite za ovu marinadu a ostatak raspodelite u dve plastične čaše i zamrznite pa koristite prema potrebi.

2 comments:

Laka kuharica said...

Savršena prezentacija, kao i uvijek, a vidim da pratiš i sve kulinarske trendove. Tu sam i ja pomodarka, pa sam tako kupila kokosovo mlijeko koje mi lijepo stoji u špajzi.:)) Nemam himalajsku sol, ali imam cvijet soli iz Portugala. Inače koristim krupnu morsku sol. Ova tvoja marinada dala mi je ideju za mariniranje nekog drugog mesa s obzirom da je za mene piletina hm ....

Anonymous said...

Tvoje marinade pretvaraju svako meso u nesto fenomenalno i mekano, cak i za one koji nisu bas ljubitelji mesa. Probam!

Post a Comment