Rolnice od piletine sa salatom od rukole i nara

Ovaj recept napravila sam još pre par meseci, ceo post napisala i sve sredila a onda sam ga poslala na ordinacija.hr u sklopu njihove nagradne igre (pa na njega i zaboravila) i kasnije je bio objavljen i u prvom broju časopisa Repete. I nisam ga imala nameru još objavljivati na blogu ali pošto je ovaj recept ušao u prvih 12 na sajtu ordinacija.hr (jako mi je drago zbog toga) i pošto je danas osvanuo na njihovom sajtu, možete videti ovde kako to izgleda, glupo bi bilo da se ne pojavi i ovde kod mene :) i zato vam ga sada dajem onako kako sam ga u prvi mah i napisala...
I samo pre nego što "počnem" da vas podsetim da giveaway i dalje traje i da svoj komentar možete ostaviti ovde i učestvovati... 


Opet sam imala nara i napravila sirup od njega... ovog puta nisam dodavala limun (jer je prošli put bio kiseliji) i nisam ga onako dugo kuvala, reper mi je bio dok se količina soka nije prepolovila i malo više od toga... Naime imala sam 300 ml soka (od 2 nara) i dobila sam oko 130 ml sirupa... tečniji je ali je i lakši za mešanje sa drugim stvarčicama... I iznova me oduševio...



A kada krenete da čitate recept ne čudite se što meso par sati držim u slanoj vodi... negde sam čula da na taj način meso upije dosta vode pa kasnije posle pečenja bude sočnije i... u ovom slučaju bilo je baš tako: fino i sočno...



Potrebno je:
(za 2 osobe)

belo meso od jednog pileta
10-ak listova njegoške pršute ili slično
100 g rukole
1 nar
1 čen belog luka
2 kašike sirupa od nara
2 kašike aceto balsamico-a
50 ml maslinovog ulja
morska so


Način pripreme:
Belo meso sam oprala i stavila u litru hladne vode kojoj sam dodala 2 kašičice soli. Ostavila sam ga tako da stoji 2-3 sata a onda ocedila i isekla po dužini na tanke "šnicle"... Od svake strane belog mesa izvukla sam 5-6 "šnicli".
Na svaki komad mesa stavila sam list pršute i par listića rukole pa sam umotavala kao rolnice i pričvršćivala čačkalicom (dodatno ga kasnije nisam solila jer nije bilo potrebe, sva potrebna so je ušla u njega zajedno sa vodom).


Meso sam zatim vratila u frižider, bez pokrivanja (da bi se malo prosušilo) dok mi nije trebalo (opet sat-dva).
Na grill tiganju bez dodavanja bilo kakve masnoće ispekla sam rolnice pa ih stavila na salatu od rokule koju sam napravila na sledeći način:


Rukolu sam oprala i dobro ocedila pa prelila mešavinom maslinovog ulja+protišnjenog belog luka+sirupa od nara+aceto balsamica (malo preliva sam ostalavila za meso) a onda posula bobicama nara i sve dobro promešala.


Znači na tanjir za serviranje je išla salata, meso (bez čačkalica) i malo tog umaka za salatu preko mesa... Uživanje je bilo potpuno :).


Ovaj, moj, recept je objavljen u prvom broju časopisa REPETE...



Dodatak 27.4.2011.: Ovaj recept je osvojio drugo mesto u takmičenju koje sam pominjala na početku posta a sve to lepo možete videti ovde...

13 comments:

Lenka said...

Ovo je fantastična kombinacija, jako mi se dopada fora sa sirupom od nara:D, obavezno ću probati.

J e l e n a said...

Kakav divan i lagan recept. Pravi ženski! Ovo za vodu i meso prvi put čujem i ima logike jer se vlakna napiju i nabubre. Setila sam se, a možda ti tako i radiš novog načina koji sam otkrila negde za čišćenje nara za tili čas, bez fleka i ofarbanih prstiju. Pola nara se potopi u šerpu sa hladnom vodom, pa se pod vodom ljušti, i sve ljuke isplivaju na površinu, a zrnca ostanu dole. Pošto ga mnogo volim, a mrzi me da ga ljuštim, ovo otkriće ljuštenja mi je super. Bravo za top 12!

Nada said...

Krasno servirano i posebno fotogenično izgleda ova piletina i rukola s ovim bobicama nara!
Kombinacija ukusne piletine sa kiselkastim narom i gorkastim rukolom odlično mi zvuči!

Miodrag Surac said...

Super recept, kave boje...

JA U KUHINJI... said...

Jelena da, da... znam za tu foru sa vodom i narom, tako ga i ja čistim i nema više prskanja na sve strane, ne trebaju mi rukavice da mi prsti nebi bili žuti i sve mnogo brže i elegantnije obavim :)

Bite my cake said...

stvarno divota, bravo!

Anonymous said...

Predivne su.

Casa de vainilla said...

Ovo bi bas volela probati. Divno izgleda!

Andrea said...

Nar i piletina su zbilja savršena kombinacija tako da sam sigurna da je i ovo odlično jelo. :)

Dilajla said...

Sviđa mi se ovako maštovita kreacija puna boja i okusa.

Sweet Green said...

bas mi se svidja ovaj recept, isprobat cu cim nabavim sve sastojke!

Rada.Pusonja said...

Upravo isprobala, fantasticno je. Dodala sam bruskete, da dobijem malo na teksturi, ali je odlicno i bez njih! Svaka cast, delim dalje recept :)

JA U KUHINJI... said...

Rada.Pusonja: Super, baš mi je drago da vam se svidelo 😊

Post a Comment