Lisnati kelj sa slaninicom / Kale with bacon and pasta


Ima prijatelja koji tačno znaju šta da mi poklone a da me obore sa nogu... Tako kad mi je Milkica poslala kesu punu začinskog bilja i lisnatog kelja (kale) ja sam "odlepila" od sreće :) Hvala draga...
Kale (lisnati kelj) sam često viđala po stranim blogovima ali ga kod nas nikad nisam videla na pijaci ili gde već tako da sam se baš oduševila kada sam otvorila kesu i ugledala puno lisnatog kelja ;)
Ove nedelje par recepata kako ga upotrebiti ako ga negde nađete ili ako ga imate u svojoj bašti jer mu je sad vreme a jako je fin i zdrav, mi smo se potpuno oduševili.


Potrebno je:
(za 2 osobe)

10-ak listova lisnatog kelja (kale)
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
50-100 g pancete
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber
malo parmezana
8 listova paste za lazanju


Način pripreme:
Lazanje sam iskidala na kvadrate i klasično kuvala po uputstvu sa pakovanja.
U međuvremenu sam na malo maslinovog ulja prodinstala luk seckan na rebarca (posoljen) i pancetu seckanu na prutiće. Kada je luk omekšao dodala sam lisnati kelj kome sam odvojila stabljike a listove grubo isekla. Sve zajedno sam još malo posolila, pobiberila, dodala beli luk (sitno seckan) i dinstala oko 5 minuta tj. dok lisnati kelj blago nije krenuo da "vene".


Kuvanu pastu sam umešala u pripremljeni kelj, servirala na tanjire i od gore posula sa malo parmezana i prelila sa malo maslinovog ulja.

6 comments:

Laka kuharica said...

Joooj, ovo mora da je savršeno! Svi sastojci si više nego odlični. Da, i ja sam imala problema s keljom, tj. s ovom vrstom jer to nije naš uobičajeni kelj (Savoy Cabbage). No, na žalost, ovdje ga jednostavno nema. Moram se sjetiti i reči mužu da ga posadi za iduću godinu. Volimo svaku zelenjavu ovakvog tipa, pa će i ova sigurno biti odlična.

Mirjana said...

Ima ga ponekad na Kalenicu...vidla ja...

Sandra said...

Tradicionalno zimsko jelo u Holandiji. Zove se stamppot boeren kool. Ako si zainteresovana, poslaću ti "recept".
Inače, biljka je ukusnija kad je udari mraz. Zimi ostaje u bašti i izgleda fenomenalno.

Anonymous said...

Ha, evo Sandra je bila brza od mene! Stampot boerenkool sam ja slobodno prevela kao pire od lisnatog kelja. Postoji cak i posebna vrsta kuhinjske spravice za piriranje, sa paralelnim sipkicama umesto rupa. Ovo stvarno glupo zvuci, ali uz fotografiju bi laskse islo :-)

JA U KUHINJI... said...

Mirjana: Dobro je znati da ga znači ima i ovde samo moram bolje gledati i više se kretati ;)

Sandra Nesic: Može recept pa kad sledeći put naletim na njega da ga isprobam ;)

Sladoled: Vidiš, kako je ovde sasvim uobičajeno zelje, sremuš... a zato lisnatog kelja skoro nigde a kod tebe tradicionalno jelo od njega ;)

Anonymous said...

Danas isprobali, doduse zbog jednog decaka sa spagetama (njegova izrazita zelja) umesto listova lazanje, ali svejedno - odlican nacin da se pripremi (i jede) lisnati kelj na drugaciji nacin osim na tradicionalni holandski nacin!

Post a Comment