Pizza sa lisnatim keljom i leblebijom / Pizza with kale and chickpeas


Po raznim, stranim, blogovima videla sam da često prave čips od lisnatog kelja, ja nisam ali možda u ovim pizzama kelj najviše ima tu neku strukturu i super je tako mestimično hrskav u kombinaciji sa leblebijom, hrskavim testom, maslinovim uljem... ma super.



Nego htela sam vam reći par reči o drvenoj dasci koju možete videti na slikama. Još jedan poklon koji me je potpuno oduševio jer je stigao iznenada, od potpunog "neznanca". HVALA!
Ako vam treba daska za sečenje, serviranje, kao podloga za vrele šerpe ili zašta god, svratite na fb stranicu Vrdnik-drvo i sigurna sam da ćete naći nešto po svom ukusu. A ako ne, slobodno kontaktirajte vlasnika i po vašim željama, zamislima, idejama, napraviće šta god poželite ;) 
Potrebno je:

za testo:
400 g brašna
oko 200 ml tople vode
20 ml maslinovog ulja
malo soli
pola pakovanja svežeg kvasca (20g)
1 kašičica smeđeg šećera

za premaz:
180 g kisele pavlake
1 čen belog luka
1 kašičica tucane, ljute, paprike
malo himalajske soli



i još:
10-ak listova lisnatog kelja
300-400 g kuvane leblebije
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
maslinovo ulje
himalajska so

par listova goveđe pršute
malo parmezana



Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam kvasac, šećer i malo tople vode a kada je kvasac krenuo da "radi" dodala sam ostatak vode, ulje, brašno i so i zamesila testo. Ostavila sam ga da naraste.



U međuvremenu sam pripremila premaz za pizze tako što sam dobro pomešala kiselu pavlaku, beli luk (rendan), ljutu, tucanu, papriku i malo soli.
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam crveni luk seckan na rebarca, dodala lisnati kelj (koji sam predhodno dobro oprala, odvojila od stabljike i na krupnije isekla), beli luk, so i sve zajedno dinstala dok kelj malo nije omekšao 3-4 minuta (ne treba skroz da "svene"). Pred kraj sam dodala i leblebiju.



Nadošlo testo sam istresla na dasku za mešanje, oklagijom što više rastanjila i vadila krugove prečnika oko 10-15 cm (ostatke premesila pa opet rastanjila i tako dok nisam utrošila celo testo). Krugove sam stavljala na pleh, (na papir za pečenje), svaki izbockala viljuškom, namazala pripremljenom pavlakom, na pavlaku stavila malo lisnatog kelja i leblebije, prelila sa malo maslinovog ulja i onda pleh stavila u rernu predhodno zagrejanu na najjače na 10-15 minuta tj. dok testo sa strane nije krenulo fino da rumeni.
Izvadila sam mini pizze, stavila na dasku za serviranje, posula sa malo parmezana i poslužila sa malo goveđe pršute...



Savet: Naravno da po želji umesto mini varijante možete napraviti i jednu-dve veće pizze.


5 comments:

Mimi said...

Pice su baš sjajna ideja, ali daščica me oborila sa nogu! Divna je!!! :)

Anonymous said...

Tvojoj kreativnosti nema kraja! I kako da ti i 'neznanci' ne posalju poklon!

Laka kuharica said...

Kao i uvijek, divna prezentacija i za odličan recept. Daska je super! Kako nisam na FB-u, ne mogu vidjeti što još nude. Sviđaju mi se takve prezentacije jela - to radi Jamie, a njega isto obožavam!

mignonne said...

Zaista je sve sjajno servirano, pozelis odmah da se posluzis!:))) p.s. dascica je genijalna i vrlo "cool"!:)

prekratakdan said...

Nisam nikada radila čips od kelja, fora izgleda, imamo ga puno u vrtu, a tek daska...posebna!

Post a Comment