Vege burgeri od beluga (crnog) sočiva



Ako ne možete naći beluga sočivo možete koristiti i bilo koje drugo a možete i sočivo zameniti pasuljem. A ako vam treba postan obrok samo izostavite umak od milerama ili ga zamenite nekim posnim prelivom.




Potrebno je:
(za 4 osobe)

za vege burgere:
250 ml beluga(crnog) sočiva
300 g šampinjona
1 veća glavica crvenog luka
2 čena belog luka
pola veze peršun lista
100 g crnih maslina 
himalajska so
malo kurkume u prahu
malo suvog timijana
malo maslinovog ulja
po potrebi hlebne mrvice (prezle)



za umak od milerama:
200 g milerama
kašičica-dve tucane ljute paprike
malo himalajske soli
malo maslinovog ulja

i još:
8 kajzerica
1 glavica crvenog luka
pola veze peršun lista
matovilac salata



Način pripreme:
Priprema umaka od milerama: U činiju sam stavila mileram i dobro ga viljuškom izmešala a zatim dodala ljutu tucanu papriku, malo soli i maslinovog ulja, opet sve dobro promešala i stavila u frižider do upotrebe.



Priprema burgera: Sočivo sam stavila u dosta vode i kuvala oko 20-25 minuta na umerenoj vatri (dok nije omekšalo), pred kraj sam ga posolila. A onda sam ga procedila i ostavila da se ohladi.
Dok se kuvalo sočivo u tiganju na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan crveni luk (posoljen) a onda dodala šampinjone seckane na listiće, so, biber, jedan čen belog luka (sitno seckan) i nastavila sa dinstanjem dok sva tečnost koja se stvorila nije isparila a pečurke krenule da rumene. Sklonila sam sa vatre i ostavila da se ohladi.
U električnoj seckalici pulsno sam iseckala šampinjone (ne baš da budu pasta), preručila smesu u činiju za mešanje a onda pulsno iseckala i sočivo isto čisto malo da se usitni a ne da se pretvori u pastu i to sam stavila u činiju za mešanje. Dodala sam onda tu još malo kurkume, rendan beli luk, sitno seckane masline (isto u električnoj seckalici kratko pulsno), sitno seckan peršun list i hlebnih mrvica koliko je trebalo da se sve to dobro poveže. Tačnije prvo sam dodala neku manju količinu pa smesu ostavila oko pola sata u frižider a onda dodala još koliko je trebalo da fino formiram burgere.



I sad zavisno od veličine burgera koje želite da pravite uzimala sam smesu, formirala burgere, blago uvaljala u hlebne mrvice i stavila u frižider na pola sata a onda ih pržila na maloj količini maslinovog ulja, na umerenoj vatri, dok fino nisu porumeneli sa svih strana.
Paralelno sam u tiganju po malo prepržila i obe sečene strane kajzerica (ovog puta bile su kukuruzne).



Serviranje: Na dno kajzerice stavila sam malo matovilac salate, preko toga vege burger, preko umak od milerama, zatim par kolutova tanko sečenog crvenog luka, po koji peršun list i sve malo posula ljutom tucanom paprikom te preklopila drugom polovinom kajzerice. Postupak sam ponavljala i za ostale burgere.

Recept je objavljen u oktobarskom broju magazina MEZZE na str. 34-35.

A ako ste u prolazu u Zagrebu imate moju toplu preporuku da posetite vege burgeraj Barcode Mitra jer prave najbolje vege burgere u gradu 😊

7 comments:

Tamara said...

jako fino

Unknown said...

Merhabalar, çok leziz, çok iştah açan bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Framed Recipes said...

Congratulations on winning this edition of DBMLGiT - Sreelatha

Unknown said...

Spremala sam ih sinoc, i ne secam se kada sam slasnije pojela veceru. Ukucanin je takodje bio odusevljen. Predivan recept.

JA U KUHINJI... said...

Marija Kovljanic: :) Baš mi je drago da su vam se svideli. Srdačan pozdrav!

Јела said...

Како ми је само овај рецепт промакао?!Да ли се сочиво потапа претходно? (нисам га правила до сад)

JA U KUHINJI... said...

Jela: Sočivo možeš a i ne moraš natapati preko noći... ako imaš vremena svakako je bolje ali nije neophodno...

Post a Comment