Kaneloni sa mesom / Beef Cannelloni


Kao lazanje ali "sklopljene" na malo drugačiji način. Ako nemate ovaj vid paste možete koristiti i listove lazanja (ali prethodno skuvane) pa umotane a možete ređati i kao klasičnu lazanju. Ali meni je ovog puta baš bio zanimljiv ovaj oblik paste i pripremljen u ovako individualnim porcijama...

Potrebno je:
(za 3-4 osobe)

250-300 g cannelloni paste

za punjenje:
malo maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
50 g pancete
500 g mlevene teletine
biber

za paradajz sos:
malo maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 glavica crnog luka
1 kašika koncentrovanog paradajza
1 konzerva (od 400 g) paradajz pelata (seckanog)
400 ml pasiranog paradajza
1 kašika smeđeg šećera
malo celerove soli


za bešamel sos:
50 g putera
2 ravne kašike brašna
oko 400-500 ml mleka
malo muskatnog oraha
morska so, biber

i još:
1 kugla mozzarelle
malo svežeg peršun lista


Način pripreme:
Priprema punjenja: U tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam sitno seckan luk (posoljen). Kada je omekšao dodala sitno seckanu pancetu a malo kasnije i meso. Stalno mešajući na jačoj vatri pržila sam ga par minuta a onda smanjila vatru, dodala soli i bibera i još kratko prodinstala.


Priprema paradajz sosa: Na malo maslinovog ulja propržila sam zgnječen beli luk, dodala sitno seckan crni luk, posolila, a nešto kasnije i koncentrat paradajza te pelat i pasirani paradajz. Začinila sam solju, biberom i krčkala sve zajedno poklopljeno oko pola sata. (Po ukusu dodajte i malo šećera ako vam je sos kiseo).


Priprema bešamel sosa: U šerpici sam otopila puter, dodala brašno i stalno mešajući malo propržila a onda dodala malo po malo mleka stalno mešajući žicom za mućenje. Kada se sos vidno zgusnuo dodala sam malo muskatnog oraha, soli i bibera.


Slaganje cannellona: Na dno svakog plehanog tanjira stavila sam malo paradajz sosa, onda sam poređala kanelone punjene mesom (kao na slici... dok puniti držite prste dole da vam fil ne izađe a onda okrenite i pustite), opet prelila sa malo paradajz sosa i obilato bešamelom. Sipala sam i malo vode sa strane (jer će je pasta kuvanjem upiti) i stavila u rernu na 220 stepeni i nekih 40-ak minuta tj. dok pasta nije omekšala, sos se opet zgusnuo i od gore blogo krenuo da rumeni.


Par minuta pred kraj od gore sam stavila i listiće mozzarelle i sve kratko zapekla.
Izvadila sam sve iz rerne, sačekala par minuta i servirala sa malo peršun lista od gore.

6 comments:

Nale Coolinarija said...

Divno i ukusno. :)

Petra Kranjica said...

Zapečena tjestenina, ima li što bolje?

Aleksandra said...

Jedno od omiljenih jela moje porodice. Obozavamo i sa mlevenom curetinom jeste suvlja ali se to ne primecuje u jelima kao sto je ovo kad ima dosta sosa.
Nego ja bih postavila jedno pitanjce. Divota je gledati i citati vase recepte koliko su oni dobri toliko i posudje u kojem spremate ili servirate. Ja bih rado kupila upravo ove plehcice sa Mikijem i jos neke od ranije za klinca pa me interesuje gde u Beogradu mogu da nadjem u kojoj konkretno prodavnici?
veliki pozdrav

Anonymous said...

Comfort food, svi volimo! Lepo si ovo objasnila i uslikala i snimila!

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima :)

Aleksandra: Ovi tanjirići su od Metalac posuđa i mogu se kupiti u svakoj njihovoj prodavnici (https://www.metalacmarket.com/sr-Latn/info/shops) a moguća je i kupovina preko internet prodavnice (https://www.metalacmarket.com/sr-Latn/c/pp2YN3iAHqVCiFF1VhImAATi/Posudje?sortBy=name&perPage=20&subcategory=ph2Sv_IolAWmNiIHJGcyZMrI)

Anonymous said...

Predivno, stvarno predivnno! Ne pamtim kad sam zadnji put pravila kanelone, pre nekoliko nedelja sam bacila polupraznu kutiju kanelona koja se vukla u kuhinji godinama. Lazanje nekako odmah odu, ali kanelona ima puno, nikad da ih iskoristi odjednom. Evo fine ideje!

Post a Comment