Pasta alla bolonjeze iz jednog lonca


Imam već recept za bolonjeze i često ga pravim mada ponekad mi treba i neka prečica... Ovde ne koristim svež paradajz i ceo sos a i pasta kuvani su u jednom loncu. Jako fino i nekako ekstra kremasto.

Potrebno je:
(za 4 osobe)

500 g malloreddus paste
300 g mešanog, mlevenog, mesa
1 glavica crnog luka
1 srednja šargarepa
100 g korena celera
1 kašika koncentrovanog paradajza
500 ml paradajz soka
2-3 čena belog luka
možda kašika smeđeg šećera
morska so, biber
maslinovo ulje
70-100 g crnih maslina
malo suvog peršun lista
malo parmezana


Način pripreme:
U dublju šerpu stavila sam sitno iseckan crni luk, posolila ga, prelila maslinovim uljem i dinstala dok nije omekšao. Dodala sam zatim rendanu šargarepu i celer i nastavila sa dinstanjem 5-6 minuta.


Sledilo je pojačavanje vatre, dodavanje mesa i mešanja non-stop dok se meso fino nije zapeklo sa svih strana. Malo sam ga posolila, pobiberila. Smanjila sam vatru, dodala koncentrovani paradajz a nešto kasnije i sok od paradajza, sitno seckan beli luk, šećer... Sve sam poklopljeno dinstala oko sat vremena na laganoj vatri.


Dosula sam onda litar vode, pastu i kašičicu soli pa sve zajedno kuvala 10 minuta od kako je provrilo.
Jako je bitno često otklapati i mešati da vam ne zagori.


Posle 10 minuta kuvanja pasta još nije bila potpuno kuvana ali svakako sklonila sam šerpu sa vatre i ostavila još 5 minuta da se pasta skuva do kraja, upije sav sos i sve bude fino i gotovo.
Pri serviranju posula sam sa malo peršun lista i parmezana.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

6 comments:

Petra Kranjica said...

Još jedan recept iz jednog lonca, super. Rajnglica je prekrasna.

Tamara said...

sviđa mi se ideja s jelom iz jednog lonca al me ovo mješanje istodobno odbija

Branka - byB said...

Odlično jelo, pasta u ovoj kombinaciji mi je super, a sve iz jednog lonca je svakako prednost. I jako lijepo si servirala u i na plavom.

prekratakdan said...

Super kremasto izgleda!

Unknown said...

Gde mogu kupiti kvalitetan koncentrat paradajza i od kog proizvodjaca? I jo jedno pitanje, gde mogu kupiti pastu malloreddus?
Hvala

JA U KUHINJI... said...

Tamara Koš: Ja koristim koncektovani paradajz Alnatura (http://www.alnatura.de/~/media/Images/Neue%20Produktbilder/3/30/30597.png) koji ima da se kupi u dm drogerijama (http://www.dm-drogeriemarkt.rs/rs_homepage/organskozdravo/alnatura_organsko/). A što se ovog oblika paste tiče bilo ga je u UniverExport-u ali u poslednje vreme više ne tako da sad ne znam...

Post a Comment