Čorba od karfiola i plavog krompira


Lagana a jako dekorativna čorbica :)

Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 srednja glavica karfiola
4 plava krompira (srednje veličine)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
100 g korena celera
2 manja korena peršuna
2-3 cm korena svežeg đumbira
malo maslinovog ulja
morska so
par zrna šarenog bibera
malo suvog i svežeg peršun lista
limunov sok (opciono)


Način pripreme:
U šerpi na malo maslinovog ulja propržila sam seckan crni luk (posoljen) dok nije porumeneo. Dodala sam onda kockice celera, ucelo koren peršuna i nastavila sa prženjem par minuta. Dodala sam onda na kockice seckan plavi krompir, na sitnije cvetove iskidan karfiol, đumbir u komadu, par zrna bibera (u onoj cediljki za čaj da ih posle ne lovim po supi), morske soli i vode da sve ogrezne.


Kuvala sam na umerenoj vatri dok povrće nije omekšalo a onda odvojila biber, koren peršuna i đumbira a ostalo presula u blender, smiksala i vratila u šerpu. Dosolila sam po ukusu, dodala malo vode (do željene gustine) i sve još kratko prokuvala.


Na tanjire za serviranje stavila sam čorbu a od gore i malo cvetova karfiola (koje sam zasebno skuvala da ne poprime boju mada mogla sam i u čorbici jer krompir nije pustio boju pre miksanja), maslinovog ulja i peršun lista.
Možete od gore pokapati malo limunovog soka... efekat je super i žao mi je što i to nisam slikala ali nisam imala volje jer sam već sve sklonila i sela da jedem ;)


Ovaj, moj, recept objavljen je u martovskom broju magazina MEZZE na str. 50-51.

6 comments:

Kuma said...

Mljackam!

Branka - byB said...

Juha i pol ! Plavi krompir je baš poseban, začini naprave svoje, iako nisam preveliki ljubitelj karfiola u ovakvoj juhi bi sigurno uživala. Jako mi se sviđaju slike !

Laka kuharica said...

Odlična juha! nemam plavi krumpir, ali nije važno, napraviti ću s običnim. Ono što me posebno privlači je dodatak đumbira i papra. Baš fino!

prekratakdan said...

Vidim ja, uživaš ti u plavom krumpiru, super!

Unknown said...

Juce sam pripremala ovu corbicu po tvom receptu i bila je fenomenalna. Danas sam od sastojaka (plavi krompir, celer i karfiol) napravila fenomanalni pire i zaista sam odusevljena ovom kombinacijom:) Zao mi je samo sto nisam slikala, malo sam se olenjila u poslednje vreme, ali verujem da cu je ponoviti!
Super recept!

JA U KUHINJI... said...

Nataša jako mi je drago da ti se svidelo :), moram i ja sledeći put napraviti pire, super ideja :)

Post a Comment