Čokoladne pancakes od spelt brašna


Šteta što često nismo svesni bitnosti i vrednosti nekog trenutka... 
Bila sam bez nade, ubeđena da ću zauvek ostati sama jer moja srodna duša, očigledno, ne postoji... a nisam bila svesna da me je upravo pronašla, da je tu... nisam znala da trebam skakati od sreće i slaviti taj dan... 
Sada znam i slavim ga... i ne samo taj već SVAKI jer svaki to zaslužuje!


Kada su palačinke u pitanju malo sam se poigrala s njima. Koristila sam spelt brašno, dodala im kakao i pekla pomoću ove silikonske modle koja se može koristiti i za jaje na oko, recimo, ali meni su palačinke ovako srcaste baš simpatične. Malo pipavo jeste ali isplati se ;)


Potrebno je:
(za 3-4 osobe)

200 g spelt, integralnog, brašna
40 g kakao praha
3-4 velike kašike smeđeg šećera
na vrh noža sode bikarbone
ma vrh noža praška za pecivo
prstohvat soli


oko  500 ml mleka (350ml +)
1 veliko jaje
50 g putera

i još:
sladoled od jagode
sveže jagode
par kašika šećera
listići mente


Način pripreme:
U jednu činiju sam sipala sve suve sastojke i blago ih promešala a u drugu sve vlažne i takođe ih blago promešala. Onda sam vlažne sipala u suve i žicom za mešanje mešala dok se tek nije sve sjedinilo (ne preterujte sa mešanjem da ne dobijete guste i gumene palačinke).(krenula sam sa 350 ml mleka a posle sam dodala još oko 150 ml jer integralna brašna različito upijaju tečnost... smesa treba da bude žitka i kao kod drugih američkih palačinki).


Smesu sam ostavila oko pola sata da odmori a onda na keramičkom tiganju uz minimalno dodavanje putera pekla palačinke s tim da sam svaku sipala u srcasti-silikonski kalup i tako pekla s jedne strane a onda skidala kalup i pekla sa druge strane. (Posle svake palačinke morala sam da operem i prebrišem kalup).


Palačinke možete služiti po želji, ja sam ih posula sa malo šećera, karamelizovala ga, stavila po kuglu sladoleda od jagode preko i stavila malo svežih jagoda pride... i da, ukrasila sa po kojim listićem mente.

2 comments:

Mimi said...

Divne palacinke, a jos divniji uvod. :)

Branka - byB said...

Jako lijepo napisano i jako lijepe palačinke si napravila, krasne su mi ovakve u obliku srca, a vjerujem i da su mmmmm, fine !

Post a Comment