Zapečeno povrće sa halloumi sirom / Roasted Vegetables With Halloumi


Moram da priznam da me halloumi sir zaista osvojio, svojim specifičnim ukusom i strukturom, naime pri grilovanju, prženju, pečenju ne topi se već zadržava svoj oblik ali dobija jednu baš finu specifičnost koja izdiže svo ovo povrće na sasvim nov nivo, mada je i samo po sebi savršeno (mislim na povrće) ;)



Potrebno je:
(za 3-4 osobe)

2 veće glavice crvenog luka
1 kg paprika
1 ljuta paprika
1 kg paradajza
1 veća tikvica
2 srenja ili 1 veći krompir
100 g pancete (opciono)
150-200 ml pasiranog paradajza
250 g halloumi sira
2 -3 čena belog luka
1 kašičica kurkume
1 kašičica ljute, dimljene, paprike
himalajska so, biber
malo maslinovog ulja
malo svežeg peršun lista
malo svežeg origana



Način pripreme:
U većem livenom tiganju, na malo maslinovog ulja prorpžila sam slaninicu seckanu na kockice i crveni luk seckan na rebarca. Kada je luk malo omekšao dodala sam ljutu papiru seckanu na kolutiće i običnu papriku seckanu na kockice. Posolila sam i na jačoj vatri pržila par minuta (da tu i tamo porumeni) a onda dodala i krompir i tikvicu seckanu na kockice pa nastavila sa prženjem.



Posle minut-dva dodala sam i na kockice seckan oljušten i od semena očišćen paradajz. 
Začinila sam sitno seckanim belim lukom, kurkumom, ljutom paprikom, solju i biberom, dobro promešala, prelila sa malo pasiranog paradajza i poređala od gore listove halloumi sira te tiganj prebacila u rernu zagrejanu na 220 steoeni i pekla oko 30 minuta tj. sir od gore nije krenuo da rumeni.



Izvadila sam tiganj iz rerne, sve posula sa malo seckanog peršuna i origana i servirala uz parče svežeg hleba (jer ova tečnost od povrća je savršena za močenje).


0 comments:

Post a Comment