Pečena orada sa mini paradajzom i kaprom


Lepota je često u jednostavnosti, i takav slučaj je sa pripremom ribe, često joj ne treba mnogo kako začina tako ni pripreme jer ako je sveža i kvalitetna sama po sebi ja jako-jako ukusna... 
I uvek predlažem da, ako ste u mogućnosti, kupite svežu ribu i onda je sami očistite i pripremite. Dobro možda je malo "gadljivo" to čišćenje ali ...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

2 veće, sveže, orade (od oko 600-700 g)
250 g mini paradajza
2 glavice crnog luka
1 kašika kapra
2-3 grančice ruzmarina
1 limun
maslinovo ulje
himalajska so, biber
50 ml belog vina


Način pripreme:
Oradu sam oprala, očistila i dobro prosušila a zatim nalimunisala i ostavila na pola sata.
U vatrostalnu posudu na dno sam stavila sloj kolutova luka, na to ribu koju sam dobro posolila, pobiberila i napunila kolutovima limuna i grančicama ruzmarina. Okola sam stavila seckani mini paradajz, kapar i malo grančica ruzmarina pa sve zalila belim vinom i prelila sa malo maslinovog ulja, poklopila i pekla u rernu 20 minuta na 220 stepeni.


Posle tog vremena otklopila sam posudu i pekla još 10-ak minuta i servirala.
Kao prilog možete napraviti krompir salatu sa blitvom ili samo poslužiti dosta sveže, mešane, salate, a kao preliv napraviti onaj klasičan od maslinovog ulja, belog luka i peršun lista.


Savet: Kada čistim ribu prvo je operem, stavim u veću najlon kesu a onda očistim krljušt tako što nož vučem od repa ka glavi (suprotno od onoga kako je krljušt "složena). To radim u kesi da mi ne bi letela na sve strane. Onda opet dobro operem ribu a onda izvadim škrge... Kada je riba sveža one su skoro roze ili onako lepo, sveže, crvene... I tek onda uzmem makaze, okrenem stomak ribe i od analnog otvora ka gore između prednjih peraja napravim rez i izvadim celu unutrašnjost... i opet sve dobro operem, prosušim i riba je spremna za pripremu.



0 comments:

Post a Comment