Brancin sa aromatičnim puterom


Mnogo više noći sam probdela plašeći se stvari koje se nikada nisu desile nego zbog stvari koje su se desile... Ponekad me tako uhvati "panika" za sve i svašta i sve izgleda "crno" a predeli slični ovim (sa fotografija) vraćaju veru u lepšu stranu svega i deluju tako umirujuće i prosto regenerišu...  ;)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

2 veća brancina (od po 600-700 g)
1 kg mladog krompira
200 g bebi spanaća
3-4-5 čena belog luka
1 limun
par grančica ruzmarina
himalajska so
šaka badema


za aromatični puter:
100 g putera
izrendan čen belog luka
pola kašičice crnog luka u granulama
pola kašičice kurkume
pola kašičice smlevenog ruzmarina
malo kore limuna


Način pripreme:
Krompir sam oljuštila, oprala, isekla na krupnije i kuvala 15-ak minuta u dosta slane vode a onda procedila i stavila u pleh na papir za pečenje, dodala sam malo pripremljenog aromatičnog putera, cele (neočišćenje) čenove belog luka i stavila da se peče 30 minuta na 220 stepeni.
Brancine sam dobro očistila i oprala a zatim prosušila, spolja i iznutra premazala aromatičnim puterom, nasolila i unutra stavila po grančicu ruzmarina a spolja po kolut limuna.


Posle 30 minuta krompir sam malo razgrnula, dodala ribe i nastavila sa pečenjem 15 minuta a onda dodala i spanać i bademe i pekla sve uajedno još 5 minuta.
Branine sam servirala sa ostatkom aromatičnog putera i čašom belog vina.


Savet: Kada čistim ribu prvo je operem, stavim u veću najlon kesu a onda očistim krljušt tako što nož vučem od repa ka glavi (suprotno od onoga kako je krljušt "složena). To radim u kesi da mi ne bi letela na sve strane. Onda opet dobro operem ribu a onda izvadim škrge... Kada je riba sveža one su skoro roze ili onako lepo, sveže, crvene... I tek onda uzmem makaze, okrenem stomak ribe i od analnog otvora ka gore između prednjih peraja napravim rez i izvadim celu unutrašnjost... i opet sve dobro operem, prosušim i riba je spremna za pripremu.

2 comments:

Anonymous said...

Ah predivno! I priroda i brancin :-) Gde je ovo? Uobicajena destinacija?

JA U KUHINJI... said...

Da, da... uobičajena :)

Post a Comment