Rebarca u pekaču / Oven Baked BBQ Ribs


Rebarca baš-baš volimo... I to uvek pečena na tihoj vatri satima... Marinade i sosove malo promenimo tu i tamo ali krompir pečen u toj moči i rebarca dugo i lagano pečena ostaju... Meso bude neverovatno mekano a krompir sočan... rajski... I obavezno napravimo veću količinu da imamo mesa barem za dva dana... A u moči koja ostane prvi dan ispečemo krompire i sledeći...
Super fino i lagano za pripremu jedino zahteva vreme, doduše možete i otići negde bez problema i završiti sve što treba jer ništa ne može zagoreti već će samo biti još mekše i sočnije ;)



Potrebno je:
(za 4 osobe za 2 dana)

oko 3 kg ravnih svinjskih rebara

vlažna marinada:
2 kašike senfa
2 kašike meda
2 kašike maslinovog ulja

suva marinada:
2 kašike smeđeg šećera
2 kašičice dimljene, ljute, paprike
1 ravna kašičica granula belog luka
1 ravna kašičica granula crnog luka
1 kašičica suvog bosiljka
1 kašičica suvog origana
1 kašičica tucane, ljute, paprike
malo sveže mlevenog bibera

za BBQ sos:
1 veza mladog, crnog, luka
1 veza mladog, belog, luka
1 ljuta papričica
1 kašika koncentrovanog paradajza
500 ml pasiranog paradajza
2 kašičice džema od kajsije
2 kašike meda
50 ml aceto balsamico-a
2 kašike worcestershire sauce-a
ostatak suve marinade
so, biber po ukusu

i još:
1-1,5 kg mladih krompira



Način pripreme:
Dan pre pripreme rebara sam ih marinirala tako što sam ih prvo dobro oprala i prosušila a onda prvo premazala mešavinom senfa, meda i maslinovog ulja a onda posula mešavinom suvih začina za marinadu (ostatak mešavine sam sačuvala za pravljenje BBQ sosa). Prekrila sam pripremljena rebarca alu folijom i stavila u frižider do sledećeg dana.



Ujutru sam onda rebarca prebacila u pekač, dobro nasolila, poklopila i sat-dva "pekla" na 150 stepeni. Posle tog vremena dodala sam i krompir sečen na polovine i nastavila naredna 2 sata sa pečenjem tj. dok meso nije omekšalo.



U međuvremenu sam napravila i BBQ sos tj. u šerpici sam propržila sitno seckan mladi luk (i crni i beli) na malo maslinovog ulja, dodala zatim papričicu a nešto kasnije i koncentrovani paradajz. Pržila sam sve zajedno minut a onda nalila pasirani paradajz, dodala i sve ostale sastojke za sos i na laganoj vatri ga krčkala (povremeno mešajući) oko pola sata tj. dok se sos nije zgusnuo.


Kada su rebra omekšala prebacila sam ih (zajedno sa krompirom) u poklopac pekača (u jednom sloju), premazala pripremljenim sosom i zapekla 10-ak minuta na opciji grila.
Serviranje je po želji, meso je neverovatno meko i gotovo da se samo odvaja od kostiju i možete ga servirati i kao "drpano prase" u zemički ali i ovako sa dodatnim sosom, malo krompira i salate savršeno je...




Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

6 comments:

Anonymous said...

I mi volimooo ali baš.Imaš ovde nekoliko intersantnuh marinada

Anonymous said...

Znam ko je kraljica marinada, tako da ovo ne moze da ne valja. Cak i za one koji nisu preveliki ljubitelji mesa.

Laka kuharica said...

Savršeno! Sav trud se isplati. Moji, naročito kčer, također vole ovako pripremljena rebarca. I kao što kažeš, svaki puta malo drukčija marinada i premaz, ali uvijek jednako slasna!

Katarina said...

Pozdrav,
S obzirom da nemam pekac da li se rebarca uviju u foliju ili se posuda gde se peku uvije? Hvala :)

JA U KUHINJI... said...

Katarina posudu prekriješ alu folijom 😊

Katarina said...

Hvala :) Pitam jer sam nailazila na recepte gde se uviju rebra ali ovaj način mi je bolji zbog krompirica i moce :)

Post a Comment