Mango BBQ sos, salsa od avokada i manga i pileća krilca / Spiced Mango Chicken Wings


Danas vam prvenstveno dajemo recept za mango bbq sos i salsu sa avokadom i mangom a krilca su tu samo kao ideja kako to zajedno možete "upakovati" u fin, pikantan, ukusom tako slojevit i zanimljiv obrok :).


Umesto krilaca možete koristiti belo meso i isto marinirati samo ispeći u gril tiganju i onda servirati u, recimo, tortilji sa salsom od gore. Salsa bi isto super išla sa lososom iz ovog recepta a mango bbq sos može biti i fenomenalan sa sporo pečenim rebarcima ili "cepkanim" mesom...


Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama (a ove nedelje je "nedelja tropskih dana" i na akciji je banana, citrusi, mango, avokado, ananas...). 


Mango BBQ sos

Potrebno je:

1 veći mango (zreo)
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica sitno seckanog crvenog luka
1 čen belog luka
250 ml pasiranog paradajza
1 kašika meda
1 kašičica senfa
1 kašika Worcestershire sauce-a
1 kašičica Tabasco sosa (ili prema ukusu)
so, biber



Način pripreme:
Mango u sebi ima jednu veliku, pljosnatu, kosčicu tako da sam ga isekla po dužini tik pored nje (sa obe strane), onda svaki deo (u kori) unakrsno zasekla i na kraju izvadila "kockice", stavila u električnu seckalicu i smiksala u pire.


U šerpicu sam stavila sitno seckan luk i malo maslinovog ulja pa dinstala dok nije omekšao a zatim dodala mango, pasirani paradajz, med, rendan beli luk, senf, Worcestershire, Tabasco, soli i bibera i sve zajedno krčkala dok sos nije postao gust kao kečap. Prohladila sam ga, sipala u teglicu i koristila po potrebi. (iskoristite ga u roku od par dana).


Salsa od avokada i manga

Potrebno je:

1 glavica crvenog luka
1 paradajz
malo svežeg korijandera
maslinovo ulje
himalajsa so, biber


Način pripreme:
Mango i akovako sam isekla na kockice, luk na što sitnije, paradajz isto na kockice, dodala sok i koru jedne limete, malo maslinovog ulja, soli i korijandera pa sve dobro promešala, rashladila i servirala.



Mango BBQ pileća krilca

Potrebno je:
(za 4 osobe)

20 pilećih krilaca

za marinadu:
sok jedne pomorandže
1 kašičica meda
1 kašičica senfa
50 ml maslinovog ulja
1 rendan čen belog luka
2 kašičice dimljene (ljute) paprike
himalajska so


Način pripreme:
Krilca sam isekla na dva dela, dobro ih oprala, prosušila i stavila u marinadu koju sam napravila tako što sam pomešala sok pomorandže, beli luk, med, senf i maslinovo ulje. U marinadi sam ih držala preko noći a onda pred stavljanje u pleh posula sa dimljenom paprikom i dobro posolila.
Pleh sam obložila papirom za pečenje i poređala krilca (u jednom sloju, da se ne dodiruju). Stavila sam ih u rernu zagrejanu na 220 stepeni na program gril+topli vazduh. Pekla sam ih oko 20 minuta sa jedne strane (tj. dok nisu porumenela) a onda okrenula i pekla sa druge strane oko 15-ak minuta tj. dok nisu porumenela.
Krilca sam izvadila iz rerne, obilato premazala mango bbq sosom i servirala uz salsu od avokada i manga.


Savet: Ako su vam mango i/ili avokado tvrdi kada ste ih kupili stavite ih u papirnatu kesu, dobro zatvorite i držite na sobnoj temperaturi i za dan-dva trebao bi da omekšaju. Kad omekšaju izvadite ih iz kese i držite u frižideru do upotrebe.
Savet: Ako ne možete da nađete svež korijander slobodno ga zamenite svežim peršun listom.

2 comments:

Laka kuharica said...

Ovo je zaista divno, iako krilca su totalno out za mene. BBQ mi se posebno sviđa, a ni salsa nije ništa lošija.

Anonymous said...

Evo nacina da se pripremi belo meso koje moze da se jede! Prelepa prezentacija, po obicaju!

Post a Comment