Palačinke u vinskom šatou


Da li ste za palačinke u vinskom šatou? Još jedan od onih starih, proverenih, recepata...




Potrebno je:

za testo:
2 jaja
500 ml mleka
400 g brašna
1 burbon vanilin šećer
1 kašika šećera
prstohvat soli
oko 350 ml kisele vode

za punjenje:
100 g mlevenih lešnika (naravno da mogu i orasi ili bademi)
100 g šećera

za vinski šato:
2 jaja
2 kašike šećera
50 ml belog vina

i još:
ribizle ili neko drugo bobičasto voće



Način pripreme:
Priprema palačinki: U činiju za mućenje stavila sam jaja i žicom ih dobro umutila a zatim dodala šećer, vanilin šećer, malo soli i mleko. Kada sam sve to izmešala malo po malo sam dodavala brašno i sve vreme mutila žicom za mešanje. Kada je smesa postala ujednačena (i gusta) ostavila sam je pola sata da odmori a onda dodala kisele vode do željene gustine i pekla palačinke na uobičajen način.



Priprema fila: Lešnike sam samlela i pomešala sa šećerom.
Priprema vinskog šatoa: U lonac za kuvanje na pari stavcila sam belanca i umutila ih u čvrst sneg, dodala zatim šećer i nastavila sa mućenjem a onda i jedno po jedno žumance. Na kraju sam dodala i belog vina i na laganoj vatri kuvala sve 10-ak minuta tj. dok nije krenulo da se zgušnjava, sve vreme mešajući žicom za mešanje.
Serviranje: Palačinke sam filovala pripremljenim lešnicima, preklapala na četvrtine, prelila vinskim šatoom i ukrasila sa malo ribizli.
Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

1 comments:

Mirjana said...

Bože, kako ja volim ove palačince!

Post a Comment