Čokoladna moka torta

Čokoladna moka torta

Da li hladna, zimska, jutra započinjete šoljicom tople kafe? Da li volite da ta kafa bude više od kafe? Ja u vreme praznika obožavam aromatičnu i drugačiju kafu kao što je to Doncafé Choco Vanilla. Savršeni spoj pažljivo izbalansirane mešavine kafe, punog ukusa, najfinijeg kakao praha, neodoljive arome čokolade i slatkih nota vanile, koji u srca unosi toplinu, raskošnu aromu i čarobni miris praznika. A još kada je poslužim u ovim preslatkim prazničnim šoljicama 😍 užitak je potpun…

Čokoladna moka torta
Čokoladna moka torta
Čokoladna moka torta

Nego, da li vam treba predlog tortice za Svetog Jovana? Predlažem da napravite ovu super finu i aromatičnu torticu. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a krajnji rezultat očarava i izgledom i ukusom. I svakako koristite Doncafé Choco Vanilla jer daje dodatnu čarobnu notu tortici… A kad sam kod slave Svetog Jovana, to je moja slava… Mi kod kuće je još uvek ne slavimo, već idemo kod roditelja od dragog gde njegov tata, uz smeh, uvek prepričava anegdotu kako ga je žena prve godine braka za Svetog Jovana dočekala s posla sa čorbastim pasuljem. Mislim, to je bilo šezdeset i neke godine, bili su mladi i nije ni znala koja im je slava, pa shodno tome pripremila je uobičajen ručak. Ipak, svaki sledeći put, Sveti Jovan je bio i više nego dostojno obeležen.💖💖💖


Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇


Čokoladna moka torta

Potrebno je:

(za kalup prečnika 24 cm)


za "koru":

200 g mlevenog keksa

1 kašika kakaoa

100 g pečenih lešnika

120 g putera

kašika-dve tečne slatke pavlake


za prvi sloj od čokolade:

150 g čokolade za kuvanje

80 ml tečne slatke pavlake



Čokoladna moka torta

za moka krem:

170 ml jake Doncafé Choco Vanilla kafe

200 g tamne čokolade

60 g putera

2 žumanca

1 kesica želatina (10 g) + 4 kašike hladne vode

50 ml tečne slatke pavlake

250 g čvrsto umućene slatke pavlake


Čokoladna moka torta

za šne od belanaca:

2 belanca

6 ravnih kašika šećera

2 kašike vode

1 kašika limunovog soka


Čokoladna moka torta

Način pripreme:

Pomešala sam mleveni keks, kakao, mlevene lešnike i puter sobne temperature (da ne bude skroz tečan i vruć) pa dodala još kašiku-dve pavlake da se sve fino poveže a onda smesu utisnula na dno i ivice okruglog kalupa. Zatim sam kalup stavila u frižider da se sve dobro ohladi i stisne.


Čokoladna moka torta

Priprema prvog sloja od čokolade: U šerpici sam zagrejala slatku pavlaku skoro do vrenja a zatim sklonila s vatre, dodala seckanu čokoladu i mešala dok se sve fino nije spojilo i krem postao gust i sjajan. Sipala sam zatim ovaj sloj na dno prohlađene kore i lepo rasporedila po dnu pa kalup vratila u frižider.


Čokoladna moka torta

Priprema drugog sloja (moka krema): Prvo sam skuvala jaku crnu kafu. Naime u džezvicu sam sipala 250 ml vode a kada je provrila dodala 3 kašičice  Doncafé Choco Vanilla kafe, sipala u šoljicu i ostavila da se skroz ohladi a zatim je procedila od taloga.

Želatin sam prelila sa 4 kašike hladne vode i ostavila ga 10-ak minuta da nabubri a zatim ga pred korišćenje zagrejala (ali nikako ne sme da provri).


Čokoladna moka torta

U mikrotalasnoj sam otopila puter i čokoladu pa kada se sve fino sjedinilo dodala žumanca i još kratko sve mešala.

Dodala sam zatim ohlađenu kafu, želatin (zagrejan) i tečnu slatku pavlaku pa sve dobro sjedinila.


Čokoladna moka tortaČokoladna moka torta

Smesu sam ostavila malo da se prohladi s vremena na vreme mešajući. Nikako ne treba skroz da se ohladi i stegne već samo da se prohladi na sobnu temperaturu i da još uvek bude "tečna".

Slatku pavlaku sam umutila u čvrst sneg pa lagano dodavala prohlađen krem sa želatinom a zatim smesu izlila u kalup, poravnala i stavila u frižider da se sve dobro ohladi. (preko noći)

Kada se sve dobro ohladilo izvadila sam torticu iz kalupa.


Čokoladna moka torta

Priprema šauma od belanaca: Belanca sam umutila u čvrst šne a onda u šerpicu stavila šećer, limunov sok i vodu i na umerenoj vatri kuvala dok se šećer potpuno nije istopio i sve zajedno postalo sirupasto (kad malo stavite na tacnu ima lepljivost meda). 

Onda sam polako non-stop miksajući dodala sirup u belanca i mutila dok se belanca nisu prohladila.


Čokoladna moka torta

Smesu sam stavila u špric i ukrasila torticu a onda spravom za flambiranje blago "zapekla" šne i servirala torticu uz šoljicu čarobne Choco Vanilla Doncafé 👌

Čokoladna moka torta

0 comments:

Post a Comment