Paradajz čorba sa pečenim batatom / Tomato and sweet potato soup

Paradajz čorba sa pečenim batatom

Posle praznične trpeze, a u ovako hladnim danima, čorbice baš prijaju i okrepljuju i dušu i telo. Ja baš volim te obrok čorbice i ovog puta celu stvar sam obogatila i sa super ukusnim malim fokačama... Sve zajedno baš onako ide i super greje i okrepljuje.
Probajte i javite utiske...

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Paradajz čorba sa pečenim batatom

Potrebno je:
(za 4 osobe)

za čorbicu:
1 veći batat (slatki krompir)
2 manje šargarepe
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
500 ml pasiranog paradajza
vode po potrebi (oko 500 ml)
300 g pečuraka
300 g kukuruza
1/2 kašičice kurkume
himalajska so, biber
malo maslinovog ulja

Paradajz čorba sa pečenim batatom

za dekoraciju:
100 g većih pečuraka
malo parmezana
malo svežeg peršun lista

za fokače:
klasično testo za pizzu (recept imate ovde)
malo maslinovog ulja
malo himalajske soli
malo ruzmarina
oko 50 g zelenih maslina

Paradajz čorba sa pečenim batatom

Način pripreme:
U pleh, na papir za pečenje, stavila sam grubo seckan crni luk, šargarepu i batat te 3-4 čena belog luka (sa sve korom). Prelila sam sve sa malo maslinovog ulja, posolila i stavila da se peče na 200 stepeni oko 30-40 minuta tj. dok povrće nije omekšalo i blago porumenelo.

Paradajz čorba sa pečenim batatom

Pečeno povrće sam prebacila u električnu seckalicu (beli luk iscedila iz kore) i sve dobro smiksala. Ako treba dodajte malo vode.
U šerpici sam prodinstala pečurke, na malo maslinovog ulja, pa dodala miksano povrće, pasirani paradajz i vodu. Sve sam dobro promešala, dodala kukuruz, kurkumu, so, biber i krčkala oko 15-ak minuta.

Paradajz čorba sa pečenim batatomParadajz čorba sa pečenim batatom

U međuvremenu testo sam tanjila u male fokače, svaku prelila sa malo maslinovog ulja, od gore stavila kolutove masnila, posolila, posula sa malo ruzmarina i pekla u rerni na 180 stepeni 15-20 minuta tj. dok nije porumenelo.

Paradajz čorba sa pečenim batatom

Isto tako sam veće pečurke isekla na listiće i u rerni pekla 10-ak minuta tj. dok nisu blago porumenele, to je za "dekoraciju" i nije neophodno ali ukus je baš specifičan tako da i celu čorbicu izdiže na viši nivo pa sad ako imate vremena svakako uradite i to.

Paradajz čorba sa pečenim batatom

I znači u činije za serviranje sipala sam čorbicu, posula malo parmezana od gore, stavila po koji listić pečene pečurke, malo peršuna i servirala sa pripremljenim pecivom.

Paradajz čorba sa pečenim batatom

0 comments:

Post a Comment