Flekice sa kupusom / Flekice od slatkog kupusa

Flekice od slatkog kupusa

Sećam se ovog jela iz detinjstva, mama nam je pravila flekice sa kupusom i bilo je to jedno od retkih jela gde mi je kupus bio o.k. s obzirom da u jednom periodu života kupus nisam baš volela da jedem tj. jela sam ga suviše često (trebalo je potrošiti to bure kiselog kupusa tokom zime) pa je došlo do prezasićenja... Ali čak i tada ovo jelo sam volela.

Flekice od slatkog kupusa
Flekice od slatkog kupusa

I sada mi je taman ovaj Jerinin recept dobar podsetnik da se i ovo jednostavno i staro jelo nađe na blogu. A i stvorila sam sama sebi mogućnost da osetim taj dobro poznati ukus i da se na trenutak "teleportujem" u tu kuhinju, za taj sto, sa mamom preko puta, da "vidim" kako mi sipa jelo, seda i zajedno jedemo i pričamo... Eh... uspomene, uspomene... To je sve što nam ostane... Uspomene trenutaka koji nam uopšte nisu delovali bitni i važni onda kada su se dešavali a sada 20-30 godina kasnije srce zaboli i prosto... Ne znam...

Flekice od slatkog kupusa

Flekice od slatkog kupusa
"Slatki kupus sitno saseckamo ko za podvarak i propržimo na masti osolimo obiberimo dodati aleve paprike i dodati flekice kada je kupus propržen flekice se mese kao rezance obarene dodamo kupusu i malo se proprži"

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Flekice od slatkog kupusa

Potrebno je:

1 glavica svežeg kupusa srednje veličine
50 ml maslinovog ulja (ili 2 kašike masti)
so, biber
1 kašičica aleve paprike

za flekice:
200 g brašna
2 jaja
so

Flekice od slatkog kupusa

Način pripreme:
Priprema flekica: U činiju za mešanje sipala sam brašno, jaja i so pa prvo viljuškom a zatim rukama mesila i zamesila čvrsto testo (ako treba dodajte malo vode ili malo brašna, zavisi koliko su jaja velika). Kada sam testo dobro umesila prekrila sam providnom folijom i ostavila oko pola sata da odmori a zatim podelila na pola i svaki deo tanjila što sam više mogla i sekla "flekice". (Ako imate mašinu za pastu ona može dosta da vam olakša ovu fazu 😉). Flekice sam malo pobrašnjavila i ostavila na vazduhu da se malo prosuše.

Flekice od slatkog kupusaFlekice od slatkog kupusa

Priprema kupusa: Kupus sam isekla na kockice i stavila u veći, dublji tiganj. prelila sam sa malo maslinovog ulja, posolila i na umerenoj vatri, često mešajući pržila oko 30-40-50 minuta... Naime kupus treba da "splasne" i da se fino uprži, dodajte još malo masnoće tokom prženja jer kupus voli masnoću...

Flekice od slatkog kupusa

Pred kraj dinstanja kupusa dodala sam biber, alevu papriku i još soli po potrebi.
Pastu sam kuvala oko 5-6 minuta u dosta slane, ključale, vode (probajte pa kad omekša gotova je, dužina kuvanja zavisi od debljine paste pa tako može biti gotova i za 2-3 minuta a može joj trebati i 10).
Gotovu pastu sam procedila, dodala kupusu i sve zajedno dinstala još 2-3 minuta a onda servirala.

Flekice od slatkog kupusa

Savet: Flekice možete napraviti i par dana unapred ali onda se morate potruditi da se testo dobro prosuši i držati ga u papirnatoj kesi (i u frižideru) do upotrebe.
Napomena: Sve recepte iz Jerininih kuvara možete naći na tagu Jerinini recepti!!

Flekice od slatkog kupusaFlekice od slatkog kupusa

0 comments:

Post a Comment