Lazanje sa povrćem / Vegetable Lasagna

Lazanje sa povrćem

Lazanje od povrća nastale od sastojaka koje sam imala u frižideru... Malo svežih kora za lazanje, malo suvih... dve tikvice, malo pečuraka, kockica feta sira, kašika kajmaka... Kad se sve sklopilo nastale jako-jako fine lazanje... I mislim da bih trebala uvesti pod obavezno dodatak kajmaka u bešamel sos ;)
Probajte i javite utiske...

Lazanje sa povrćem

Potrebno je:
(za kalup 34x20cm)

15-ak listova lazanja
2 srednje tikvica
1 veći brokoli
300 g šampinjona
1 glavica crnog luka
malo maslinovog ulja + kockica putera
himalajska so, biber
malo suvog timijana

Lazanje sa povrćem

za bešamel:
50 g putera +  malo maslinovog ulja
2-3 kašike brašna
oko 500 ml mleka
2 kašike kajmaka
40 g parmezana
himalajska so, biber

i još:
oko 100 g feta sira
oko 150 g trapista, gaude ili sličnog sira

Lazanje sa povrćem

Način pripreme:
U tiganju, na malo putera i maslinovog ulja, prodinstala sam sitno seckan crni luk. Kada je luk omekšao dodala sam seckane šampinjone, posolila, pobiberila, dodala malo timijana i dinstala 10-ak minuta a zatim dodala sitno seckan brokoli i sve zajedno dinstala par minuta.

Lazanje sa povrćem

Tikvice sam isekla na tanke trakice, posolila i ostavila pola sata da puste tečnost a zatim ih prebrisala.
Bešamel sos sam napravila tako što sam u šerpicu stavila puter i maslinovo ulje a zatim dodala brašno, kada je malo porumenelo nalila mlekom, dodala so, biber i kuvala stalno mešajući dok sos nije krenuo da se zgušnjava. Na kraju sam dodala kajmak i parmezan i sve dobro promešala.

Lazanje sa povrćem

U kalup za lazanje, na dno sam stavila malo maslinovog ulja a onda red lazanje, tikvica, feta sira, mešavine pešuraka i brokolija, bešamel sos, rendan sir...i tako naizmenično 4 puta. Na kraju sam stavila sloj lazanja, ostatak bešamela razredila vodom i prelila preko cele lazanje. (Tečnost treba da ide do polovine visine lazanje.)

Lazanje sa povrćemLazanje sa povrćem
Lazanje sa povrćemLazanje sa povrćem

Rernu sam zagrejala na 200 stepeni, kalup prekrila alu folijom i pekla 30 minuta a zatim odklopila, viljuškom malo poravnala lazanje (par puta tokom pečenja) i pekla još nekih sat vremena tj. sve zavisi od rerne ali videćete kad tečnost ispari i lazanja omekša a zatim od gore fino porumeni.
Gotovu lazanju ostavila sam 15-ak minuta da odmori a zatim servirala.

Lazanje sa povrćem

0 comments:

Post a Comment