Babka sa borovnicama / Blueberry babka bread

Babka sa borovnicama

Mekano i aromatično pecivo punjeno još aromatičnijim džemom od borovnica... Prosto savršeno... Umesto džema od borovnica možete koristiti i neki drugi po svojoj volji a punjenje može biti i čokoladno ili mešavina šećera, putera i cimeta... Bilo kako bilo zaista je jako fino pecivo... Probajte i javite utiske...
A recept za džem od borovnica daću vam na kraju posta...

Babka sa borovnicama

Potrebno je:
(za kalup 30x10 cm)

za testo:
350 g brašna
2 kašike šećera
prstohvat soli
1 kesica suvog kvasca
1 jaje
150 ml tečne slatke pavlake
ekstrakt gorkog badema (opciono)

Babka sa borovnicama

za premazivanje:
4-5 većih kašika džema od borovnice

za dekoraciju i serviranje:
sveže borovnice
listići badema
malo šećera u prahu

Babka sa borovnicama

Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, šećer, so i kvasac, dobro promešala pa dodala jaje, ekstrakt badema i tečnu slatku pavlaku. Zamesila sam testo dodavajući minimalno brašna (ako zatreba), prekrila ga providnom folijom i ostavila da se udvostruči (oko sat vremena).

Babka sa borovnicama
Babka sa borovnicama
Babka sa borovnicama
Babka sa borovnicama

Rastanjila sam testo na pobrašnjavljenoj površini u pravougaoni oblik... širina jedne stranice kao i širina kalupa a druga koliko bude... Testo sam zatim obilato premazala džemom, umotala (da opet dužina vekne bude kao dužina pleha), zasekla na pola (kao na slikama iznad) da dobijem dve "trakice", pažljivo ih umotala i celu veknu prebacila u kalup obložen papirom za pečenje.

Babka sa borovnicama

Prekrila sam kalup providnom folijom i ostavila oko pola sata da naraste a onda posula listićima badema i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni i nekih 30 minuta tj. dok kolač lepo nije porumeneo.

Babka sa borovnicamaBabka sa borovnicama
Babka sa borovnicamaBabka sa borovnicama

Ostavila sam kolač da se smlači, a onda ga sekla i servirala sa malo svežih borovnica, prelivom od borovnica i malo slatke pavlake.

Babka sa borovnicama

Preliv od borovnica sam napravila tako što sam malo džema od borovnica pomešala sa kašikom vode, onda u mikrotalasnoj zagrejala, zatim propasirala kroz cediljku i onda dodala prah šećera koliko je trebalo da se dobije gusta smesa, kao i obično kada se radi sa tim šečernim prelivima.
Savet: Kolač se može jesti i potpuno hladan i sledećeg dana ali najfiniji je onako blago mlak...

Babka sa borovnicama

Džem od borovnica: U šerpicu sam stavila 500 g svežih (ili smrznutih) borovnica i 250 g šećera (možete dodati zvezdasti anis, šipku vanile...) pa stavila na ringlu i kuvala oko pola sata tj. dok tečnost koju su pustile borovnice nije isparila a sos zgusnuo... Mešala sam non-stop...
Smesu sam zatim sipala u teglu, dobro ohladila i posle koristila...

Babka sa borovnicama

0 comments:

Post a Comment