Mrvičaste štanglice sa jagodama

Mrvičaste štanglice sa jagodama

Ako imate mirisne jagode koje su se ugnječile pri "transportu" evo predloga kako da ih iskoristite. Naime onako sveže, lepe i sočne kod mene bi jagode mogle da završe samo u činijici sa malo meda i slatke pavlake, ili u nekoj voćnoj salatici... ali u svakom slučaju sveže...


Mrvičaste štanglice sa jagodama
Mrvičaste štanglice sa jagodama

Mada ovaj desert je baš fin i sklon izmenama u smislu da jagode možete zameniti malinama, borovnicama pa i nekim drugim voćem a orasi mogu biti i lešnici, bademi... Isto tako možete ih praviti kao štanglice, kocke ili u vidu mini tartova ili jednog većeg...Tako da uz male izmene svaki put možete imati drugačiji slatkiš...

Mrvičaste štanglice sa jagodama

Servirajte po želji, ja sam od ostatka jagoda za fil napravila super aromatičan sos kojim sam kolač prelivala... I tu imate varijaciju na temu pa sos možete ispasirati da bude fin i gladak a možete i ostaviti ovako seckane jagode da se vide i osete pri jelu...
Kugla sladoleda ili malo ulupanog šlaga isto ne bi škodilo ;)

Mrvičaste štanglice sa jagodama

Potrebno je:
(za kalup 15x26 cm)

za testo:
100 g smeđeg šećera
ekstrakt vanile
½ kafene kašičice cimeta
narendana kora od 1 limuna
½ kašičice sode bikarbone
250 g mekog brašna
50 g ovsenih pahuljica
prstohvat soli
170 g putera
1 jaje
50 g iseckanih oraha

Mrvičaste štanglice sa jagodama

za fil i preliv:
500 g svežih jagoda
1 supena kašika šećera
narendana kora od ½ limuna
ceđeni sok od 1 limuna
2 kašike skrobnog brašna

2 kašike šećera
šipka cimeta
zvezdasti anis
malo muskatnog oraha

Mrvičaste štanglice sa jagodama

Način pripreme:
Priprema testa: U veču činiju sipala sam smeđi šećer, ekstrakt vanile, cimet, narendanu koru limuna, sodu bikarbonu, brašno, ovsene pahuljice i so pa sve dobro izmešala. Dodala sam zatim kockice putera koji se ugrejao do sobne temperature i mesila dok nisam dobila mrvičastu smesu. Dodala sam zatim jaje i nastavila da mesim kako bi se sastojci povezali i smesa ujednačila.

Mrvičaste štanglice sa jagodama

Tako pripremljeno testo podelila sam na 2 dela. Veći deo koji sadrži 2/3 testa rastanjila sam i stavila na dno pleha koji sam prethodno obložila papirom za pečenje. U 1/3 testa koja je preostala dodala sam seckane orahe i umesila da se ravnomerno rasporede po testu. Oba testa stavila sam u frižider na sat vremena.

Mrvičaste štanglice sa jagodama

Rernu sam zagrejala na 180 stepeni i pleh sa testom stavila u rernu na 15 minuta.
U međuvremenu u činiju srednje veličine stavila sam seckane jagode, šećer, koru i sok od limuna i skrobno brašno pa sve dobro promešala.
Izvadila sam pleh iz rerne, pa preko polupečenog testo ravnomerno rasporedila fil (onako bogato u "jednom" sloju jagoda, bez tečnosti koju jagode ispuste). Preko fila stavila sam imrvljen ostatak testa sa orasima. Vratila sam pleh u rernu na još 30-40 minuta, tj. dok kolač fino nije porumeneo.

Mrvičaste štanglice sa jagodama

Ostatak fila sam preručila u šerpicu, dodala 2 kašike šećera, šipku vanile, zvezdasti anis i malo muskatnog oraha pa kuvala na laganoj vatri dok se nije stvorio fin sos (stalno mešajuću), za đta je potrebno oko 15-ak minuta. Ako želite kada sos bude gotov možete ga propasirati i ostaviti da se ohladi.

Mrvičaste štanglice sa jagodama

Izvadila sam pleh iz rerne i sačekala da se kolač ohladi do sobne temperature, a zatim sam ga prekrila folijom i stavila u frižideru da prenoći. I sos sam stavila u teglicu pa u frižider.
Pre serviranja kolač sam isekla na štanglice, posula sa malo šećera u prahu i servirala sa sosom od jagoda.

Mrvičaste štanglice sa jagodamaMrvičaste štanglice sa jagodama

2 comments:

Unknown said...

Fantazija!

Anonymous said...

Bas fantazija! Prvo sam pomislila da su u pitanju energitske plocice sa jagodama, ali ovo je jos bolje :-)

Post a Comment