Frittata sa sremušem i povrćem - #EatSmartChallenge

Frittata sa sremušem i povrćem

Danas je četvrti dan „Eat Smart Challenge“ (#EatSmartChallenge) gde je izazov "Ne bacaj - spremi jelo od ostataka u frižideru"... (više o #EatSmartChallenge pisala sam ovde).
I inače se trudim da hranu minimalno bacam, često mi recept određuje stanje u frižideru a dosta mi pomaže i VacSy sistem by Zepter koji koristim već gotovo 30 godina. Tako da sam bacanje hrane zaista svela na minimum.
Nego frittata je jako zgodno jelo, pogotovo kad u frižideru imate po malo od raznog povrća pa ne znate kako sve to da iskoristite... Ja sam imala po malo od crvene, zelene i žute paprike, deo veze mladog luka, malo sremuša a i brokolija koji je vapio da se iskoristi... A i pola avokada pride...


Frittata sa sremušem i povrćem

I onda sam sve to "pretočila" u super finu frittatu... Nisam preterivala sa jajima pa su ovde "u manjini" ali ako želite da povrće manje preovladava dodajte još neko jaje...
Sve u svemu ovo je samo ideja kako možete "očistiti" frižider i napraviti ukusan i hranljiv obrok...

Frittata sa sremušem i povrćem

Potrebno je:
(za 2 osobe tj. tiganj prečnika 25 cm)

1 veza mladog luka
1 manja glavica crvenog luka
pola veze sremuša
1 paprika (ja sam imala po malo od žute, crvene i zelene)
pola manjeg cveta brokolija
6 jaja
50-100 g chedder sira
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber

za dekoraciju:
malo mladog luka
malo listića parmezana
malo svežeg bosiljka
1/2 avokada

Frittata sa sremušem i povrćem

Način pripreme:
U liveni tiganj stavila sam sitno seckan mladi luk, crveni luk sečen na rebarca te sitno seckanu papriku. Prelila sam sve sa malo maslinovog ulja, posolila, pobiberila i dinstala na umerenoj vatri 5 minuta. Kada je povrće omekšalo dodala sam brokoli seckan na sitne cvetiće i sremuš sitno seckan pa sam nastavila sa dinstanjem narednih 5 minuta. 
Jaja sam dobro umutila, malo posolila pa prelila preko povrća, sve blago promešala i stavila u rernu predhodno zagrejanu na 220 stepeni na 15 minuta.

Frittata sa sremušem i povrćem

5 minuta pred kraj og gore sam stavila chedder sir seckan na kockice i sve zajedno zapekla dok se jaja skroz nisu ispekla a sir otopio.
Izvadila sam frittatu iz rerne, od gore stavila malo seckanog mladog luka, listiće parmezana, malo svežeg bosiljka, "ukrasila" sa par kriški avokada i servirala.

Frittata sa sremušem i povrćem

0 comments:

Post a Comment