Biftek sa prilogom od crnog pirinča

Biftek

(Recipe in English)

Tog prvog aprila mnogo toga se promenilo u našim životima i u životima naših bližnjih... 
Postala sam mama, on tata, naši roditelji babe i dede, moja i njegova baka prabaka, moj brat ujak, njegov stric... i mnogi drugi su dobili nove "uloge"... Tog dana je krenula "nova generacija" u našim familijama... Došla nam je naša slatkica i našim životima dala novi smisao...
Danas puni 18... hej 18 godina... I zato danas jedno sasvim posebno jelo, jel današnji dan to zaslužuje ❤❤❤



Biftek

Potrebno je:
(za 4 osobe)

4-6 veće šnicle bifteka debljine 3 cm

za marinadu:
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
1/2 kašičice granula belog luka
1 kašičica granula crnog luka
1/2 kašičice kumina
1 kašičica ljute, dimljene, paprike
1/2 kašičica bibera
30 ml maslinovog ulja

Biftek

za prilog od crnog pirinča:
200 g crnog pirinča
200 g kuvanog kukuruza
1 avokado
1 veza mladog luka
2 kašike pesto sosa
sok pola limuna
himalajska so, biber

za prilog od paprike:
po 1 crvena, žuta i zelena paprika
1 glavica crvenog luka
himalajska so, biber

i još:
pesto sos
mikro bilje

Biftek
Biftek
Biftek

Način pripreme:
Priprema priloga od crnog pirinča: U Zepter sistemu za kuvanje u donju posudu stavila sam crni pirinač i 400 ml vode a gore, u perforiranu posudu, kukuruz. Poklopila sam, stavila na indukcionu ploču i uključila na 120 stepeni. Kada je kazaljka ušla u zelenu zonu smanjila sam temperaturu na 90 stepeni i kuvala 20 minuta a zatim isključila ploču i ostavila da se kuva još 10 minuta.

BiftekBiftek
BiftekBiftek

Pirinač sam preručila u činiju za serviranje, dodala sitno seckan mladi luk, kuvani kukuruz (skinut sa klipa) i avokado. Sve sam začinila sa par kašika pesto sosa, malo limunovog soka i eventualno još malo posolila i pobiberila.

Biftek

Prilog od paprike: Papriku i luk sam iseckala na štapiće pa stavila u četvrtasti gril tiganj (bez dodavanja bilo kakve tečnosti ili ulja), poklopila i uključila na 120 stepeni a zatim kada je kazaljka ušla u zelenu zonu smanjila na 90 stepeni i dinstala 5 minuta. Otklopila sam papriku, često mešajući malo zapekla a onda izvadila u činiju za serviranje, prelila sa malo maslinovog ulja, posolila, pobiberila i ukrasila mikro biljkicama.

BiftekBiftek

Priprema bifteka: Meso sam isekla na šnicle debljine 3 cm, stavila u marinadu (pomešala sam sve sastojke za marinadu), pa u VacSy posudu i u frižider. Meso u VacSy posudi (u frižideru) može stajati danima ali ono što je još zgodno je da se meso brže izmarinira u VacSy-ju pa tako i ako nemate vremena za duge marinade dovoljno je držati ga sat-dva pre pripreme.
Meso sam izvadila iz frižidera sat vremena pre pripreme i vezala kanapom da ima pravilniji oblik, nije neophodno. 

Biftek

Četvrtasti gril tiganj zagrejala sam na suvo (da kapljica vode "klizi") a zatim stavila meso i bez pomeranja pržila 3 minuta (na 120 stepeni) a onda okrenula, smanjila vatru na 90 stepeni, poklopila i pržila još 3 minuta a onda izvadila na tanjir da malo odmori i posle 5-10 minuta posolila, isekla na trakice i servirala sa prilozima.
Serviranje: U jednoj varijanti sam na pripremljen pirinač stavila isečeno meso i prelila sa malo pesta a u drugoj varijanti sam na tanjir stavila par "kolutova" kukuruza, pored stavila pripremljenu papriku i meso, opet preliveno sa malo pesto sosa.

Biftek

Napomena: Porcelan korišćen na fotografijama je Black & White, escajg je Senator pozlaćeni set  čaše Magic Harmony a sve to by Zepter.

3 comments:

Tanja Leković said...

Srećno punoletstvo, draga! Da ste nam zdravi i srećni, svi navedeni u prvom pasosu!

JA U KUHINJI... said...

Hvala draga Tanja 😘

Anonymous said...

Srecan rodjendan, ovaj posebni! Da bude srecna u zivotu, sve drugo ce doci samo po sebi!

Post a Comment