Crveni pirinač sa grilovanim povrćem - #EatSmartChallenge

Crveni pirinač sa grilovanim povrćem

"Način na koji uzgajamo, transportujemo, proizvodimo, konzumiramo i bacamo hranu ima ogroman uticaj na našu planetu. Upravo zbog toga Švedski institut je zajedno sa lokalnim partnerima u više od 40 zemalja pokrenuo izazov „Eat Smart Challenge“  (#EatSmartChallenge). Namera je da se svako inspiriše da razmisli o hrani kroz sedam izazova koji će se obavljati onlajn od 8. do 14. aprila na platformi https://eat-smart.confetti.events/ i na Eat Smart Challenge Facebook stranici.



Crveni pirinač sa grilovanim povrćem

„Činjenica je da to kako i šta jedemo može promeniti svet. Agenda 2030 kaže da bismo se hranili zdravo moramo imati čistu vodu, čisto zemljište i čist vazduh, kao i fokus na održivosti u proizvodnji hrane. Ovaj izazov je dokaz da svako može da učestvuje i da doprinese promeni sveta razmišljajući o tome koju vrstu hrane konzumiramo - da li je to organska hrana lokalnih proizvođača ili je, naprotiv, puna pesticida i šta takva hrana čini našem zdravlju“ rekao je zamenik ambasadora Švedske Juakim Vern.


Crveni pirinač sa grilovanim povrćem

Naša ishrana utiče na naše zdravlje. Gojaznost i drugi problemi kao posledica loše ishrane postali su vodeći zdravstveni problemi širom sveta u zemljama u kojma postoje viškovi hrane. Iako se globalno baci oko 30% proizvedene hrane stotine hiljada ljudi na svetu gladuje. Na više od 35% zemljine površine čovek uzgaja razne vrste žitarica koje tokom rasta dobijaju đubrivo i pesticide. Poljoprivreda troši čak 70% ukupne vode koju čovek potroši, a trećina proizvedene hrane se baci. Održiva proizvodnja podrazumeva manje pesticida ili organski uzgoj i troši manje vode, čime ne pogoduje samo planeti, već i našem zdravlju.


Crveni pirinač sa grilovanim povrćem

Izazov "Eat Smart Challenge" traje od 08.04. do 14.04. i podeljen je po danima i to:

1. dan: 8. april: Voli zeleno - budi vegetarijanac jedan dan
2. dan: 9. april: Kao naše bake - Skuvaj ceo obrok
3. dan: 10. april: Otkri novo - probaj nešto što nikada nisi
4. dan: 11. april: Ne bacaj - spremi jelo od ostataka u frižideru
5. dan: 12. april: Kuvamo zajedno - jedemo zajedno
6. dan: 13. april: Upoznaj svog farmera - otkrij proizvode malih, lokalnih proizvođača hrane
7. dan: 14. april: Izaberi svoj izazov za danas"


PRIDRUŽI SE I TI!


Crveni pirinač sa grilovanim povrćem

Mi (moja porodica i ja) imamo svest o svemu gore navedenom i trudimo se da što više živimo po tim "pravilima". Trudimo se da minimalno hrane bacimo a kad nešto pripremim to sve i pojedemo. Bacanje hrane, u bilo kom obliku, za mene je greh jer osim toga što tim činom ne poštujemo hranu, ne poštujemo sve ljude u lancu koji su radili na njoj, i u krajnjoj liniji ne poštujemo planetu Zemlju i njene resurse ... Pare su tu najmanje bitne (mada bacanjem hrane bacamo i njih) jer u principu ako vas pokreću samo pare da bi nešto radio ili ne niste na pravom putu...

Crveni pirinač sa grilovanim povrćem

Današnji "izazov" u „Eat Smart Challenge“-u je biti vegetarijanac na jedan dan... Za nas to i nije izazov jer često je naš obrok nešto vege bez specijalne namere i želje da to tako bude, desi se... 

Crveni pirinač sa grilovanim povrćem

Potrebno je:
(za 2 osobe)

150 ml crvenog pirinča
1 glavica brokolija
2-3 šargarepe
2 kelerabe
1-2 veze mladog luka
1 veza sremuša
1 veza rotkvica
maslinovo ulje
himalajska so, biber


Crveni pirinač sa grilovanim povrćem

Način pripreme:
Pirinač sam stavila u dosta vode i na umerenoj vatri kuvala oko 30 minuta a onda isključila ringlu i tako poklopljeno ostavila još 15-ak, a zatim procedila...
U jedan pleh od rerne, na papir za pečenje, poređala sam oljuštenu šargarepu i kelerabu sečenu na štapiće a u drugi pleh sam stavila brokoli sečen na manje cvetove. Svo povrće sam prelila sa malo maslinovog ulja, posolila i stavila u rernu na nivo 2 i 4 te program 3d topli vazduh i pekla oko 30 minuta. Pred kraj sam uključila program grila i kratko zapekla.
Kada sam izvadila povrće iz jednog pleha u njega sam stavila sremuš tj. sremuš sam dobro oprala, prosušila i u tankom sloju stavila na papir za pečenje koji sam predhodno namazala sa malo maslinovog ulja. Kada sam poređala sav sremuš premazala sam ga sa malo maslinovog ulja, posolila i stavila u rernu na 160 stepeni i nekih 10-ak minuta (pazite da vam ne pregori).
Mladi luk sam sitno iseckala i prodinstala na malo maslinovog ulja a zatim sam ga posolila i pobiberila.



Na tanjire za serviranje stavila sam s jedne strane pripremljen pirinač a zatim dodala dinstan mladi luk, pečenu šargarepu, brokoli i kelerabu a sve uksasila sa malo čipsa od sremuša i rotkvica. Ili možete pečeno povrće sitno iseckati pa sve pomešati i servirati. Po želji još prelite sa malo maslinovog ulja i dodajte soli i bibera.


Crveni pirinač sa grilovanim povrćem

0 comments:

Post a Comment