Punjeni batat (slatki krompir)

Batat punjen crvenim pasuljem

Batat je jako zdrava namirnica i ako niste do sada, moja topla preporuka, da ga uvrstite u svoju ishranu. 
Ovog puta napunila sam ga ljutkastim punjenjem od pasulja i kukuruza što se jako fino slaže sa njegovom slatkastom notom... A i pošto je sremuš u sezoni dodala sam i njega, kako u punjenje, tako i kao "dekoraciju" od gore...
A ako vam treba još neka ideja šta i kako sa batatom možete je naći na tagu batat jer ima zaista puno načina za njegovu pripremu:)


Batat punjen crvenim pasuljem

Potrebno je:
(za 3-4 osobe)

4-5 batata srednje veličine
1 konzerva crvenog pasulja
200 g kukuruza
1 veza mladog luka
10 listova sremuša
1 kašika koncentrovanog paradajza
1 veći paradajz
čili sos (po ukusu)
50-100 g chedder sira
malo maslinovog ulja
so, biber
kašičica meda

Batat punjen crvenim pasuljem

za preliv od gustog jogurta:
250 ml gustog jogurta
1 kašičica meda
sok pola limete
1/4 kašičice tucane, ljute paprike
so, biber
malo maslinovog ulja

i još:
1 avokado
sremuš (sitno seckan, za dekoraciju)

Batat punjen crvenim pasuljemBatat punjen crvenim pasuljem

Način pripreme:
Priprema nadeva: Paralelno dok se pekao batat pripremila sam nadev tj. u liveni tiganj, na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan mladi luk, dodala zatim na kockice isečen (očišćen i oljušten) paradajz i nastavila sa dinstanjem a onda dodala i koncentrovani paradajz, pasulj, kuvani kukuruz, ljuti sos, seckani sremuš, so, biber, med i sve zajedno krčkala 5 minuta.

Batat punjen crvenim pasuljem

Priprema batata: Batat sam dobro oprala, izbuškala na par mesta i stavila u rernu na 200 stepeni na oko 40 minuta do sat vremena (zavisi od veličine batata). Treba ga peći dok ne omekša tj. da čačkalica lako prođe kroz sredinu.
Izvadila sam batat iz rerne, sačekala malo da se prohladi pa ga isekla na pola. Ako želite možete ga skroz iseći na pola ili samo onako napraviti "džep". Malo sam izdubila svaki batat, napunila pripremljenim nadevom, posula sa malo rendanog chedder sira i zapekla još nekih 10-ak minuta.

Batat punjen crvenim pasuljem

Priprema preliva: U činijici sam pomešala gusti jogurt, med, sok limete i tucanu papriku te malo soli, bibera i maslinovog ulja.
Serviranje: Ma tanjire za serviranje stavila sam pripremljen batat, od gore stavila malo preliva i sitno seckanog sremuša a pored "ukrasila" sa par kriški avokada...

Batat punjen crvenim pasuljem

2 comments:

Vesna Nesic said...

Sjajan recept!

Anonymous said...

Potpisujem Vesnin komentar. Ovo je za nas potpun obrok, jako fino. Retko kad kupim batat, morao bi malo cesce na nas jelovnik.

Post a Comment