Pečeni losos sa sosom od meda, putera i belog luka / Honey Garlic Butter Salmon

Pečeni losos sa sosom od meda, putera i belog luka

Par jednostavnih sastojaka u prelivu lososa je dovoljno za savršenstvo. Med i puter se super slažu a još kada im dodate malo belog luka... Ništa više vam ne treba.
Losos se u principu jako brzo sprema i za 20 minuta možete imati super zdrav i ukusan ručak... Ako napravite neki drugi prilog koji se brzo sprema onda ste ceo obrok završili za 20-ak minuta. 
Ipak krompir pripremljen na ovaj način unutra je božanstveno mekan a spolja hrskav, puterast, karamelizovan (zbog meda) tako da, svakako vredi izdvojiti malo više vremena za njegovu pripremu.

Pečeni losos sa sosom od meda, putera i belog luka

Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 filea lososa, od po 150 g

za aromatični puter sa medom:
1 kašika meda
70 g putera
2 čena belog luka
sok pola limuna
himalajska so, biber

za prilog:
500 g krompira
šaka-dve baby spanaća
šaka badema
malo sveže mirođije

Pečeni losos sa sosom od meda, putera i belog lukaPečeni losos sa sosom od meda, putera i belog luka

Način pripreme:
U pleh sam stavila oljušten i krupno seckan krompir, dodala kockicu putera, malo vode (oko 50 ml) posolila i stavila da se peče na 180 stepeni oko 30-40 minuta (s vremena na vreme okrećući krompir).

Pečeni losos sa sosom od meda, putera i belog luka

U činijici sam pomešala sastojke za aromatični puter sa medom tj. u omekšali puter dodala sam sitno seckan beli luk, med, limunov sok, so i biber.
Kada je krompir omekšao i blago krenuo da rumeni dodala sam losos (kožom na dole) i obilato prelila pripremljenim puterom (s tim da sam malo ostavila za pred serviranje) i nastavila da pečem sve zajedno 20 minuta.

Pečeni losos sa sosom od meda, putera i belog luka

Losos i krompir sam stavila na tanjir za serviranje, "ukrasila" sa malo baby spanaća i prelila sa ostatkom aromatičnog putera, posula sa malo badema i sitno seckanog peršun lista te servirala.

Pečeni losos sa sosom od meda, putera i belog luka

1 comments:

Anonymous said...

Losos - posle tune najbolja morska riba! Obozavam! Probacu i ovaj nacin spremanja.

Post a Comment