Tortilje sa ćuretinom i povrćem

Tortilje sa ćuretinom i povrćem

Za domaće tortilje vredi se malo pomučiti... Svaki put nas oduševe i ključan detalj je gril tiganj i taj roštiljski ukus koji dobiju. A kad su tu tortilje ima bezbroj varijanti šta u njih staviti... Ja sam imala ostatak pečene ćuretine, po malo od raznog povrća i po teglicu Patewski namaza pa sam sve to ukombinovala u super fin obrok.
Tortilje sa ćuretinom i povrćem

Ako imate vremena uvek sam za domaću varijantu i pripremu hrane od "nule" tj. osnovnih namirnica pa tako ako imate vremena napravite hummus po ovom receptu ili namaz od pasulja po ovom. Ali ako nemate vremena ili ako vam treba manja količina pa se ne isplati toliko petljati onda se trudite da kupite što prirodniju stvar a ovi  Patewski namazi mislim da su najpribližniji onome što pravite kod kuće tj. bez nepotrebnih dodataka, aditiva, konzervansa i napravljeni od kvalitetnih namirnica...

Tortilje sa ćuretinom i povrćem

I zbog tog recepta od "nule" daću vam ovde recept i za ovu ćuretinu iako slika nemam jer smo je jeli ranije a i krompir tu uvek bude glavna zvezda (spremljen u toj moči od mesa) a meso je fino i sledećeg dana u nekom ovakvom sendviču ;)

Tortilje sa ćuretinom i povrćemTortilje sa ćuretinom i povrćem

Potrebno je:
(za 4 osobe za 2 dana)

za ćuretinu:
2 ćureća karabatka

2 kašičice meda
2 kašičice senfa
1 kašičica ljute, dimljene, paprike
1 kašičica granula belog luka
1 kašičica granula crnog luka
malo maslinovog ulja

1-2 kašičice himalajske soli
1-1,5 kg krompira
kockica putera

Tortilje sa ćuretinom i povrćem

i još:
1 manja glavica brokolija
1 manja tikvica
200 g kukuruza
200 g mini paradajza
Patewski hummus ili domaći hummus
Patewski ljuti pasulj ili domaći namaz od pasulja
malo maslinovog ulja
malo gustog jogurta
malo tucane, ljute, paprike
malo sveže mirođije

Tortilje sa ćuretinom i povrćem

Način pripreme:
Priprema ćuterine: Meso sam dobro oprala i premazila marinadom koju sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu. Stavila sam onda ćuterinu u frižider preko noći da se marinira (mada ako ste u žurbi i ne mora).

Tortilje sa ćuretinom i povrćem

U pleh sam stavila ćuterinu, dobro je posolila, prelila sa malo maslinovog ulja, prekrila alu folijom i pekla 2 sata na 150 stepeni. Posle tog vremena dodala sam krompir sečen na kriške i malo putera, soli pa nastavila da pečem narednih sat vremena na 180 stepeni (meso je i dalje bilo prekriveno ali ne i krompir). Kada je krompir fino omekšao (a i meso) pojačala sam vatru na 250 stepeni sa opcijom gril, otkrila meso i pekla dok kožica ćuretine nije fino porumenela a i krompir takođe.

Tortilje sa ćuretinom i povrćemTortilje sa ćuretinom i povrćem

I znači u nastavku sam koristila ostatak te ćuretine sledećeg dana :)... 
Priprema tortilja: Brokoli sam isekla na manje cvetove, stavila na papir za pečenje, posolila, prelila sa malo maslinovog ulja i pekla oko 15-20 minuta na 220 stepeni (a možete ga i jednostavno samo bariti 4 minuta u ključaloj vodi, da ne uključujete rernu samo za brokoli mada dobije taj gril šmek kada se peče). Tikvice sam isekla na tanke šnite i ispekla na gril tiganju. Kukuruz sam skuvala.
I onda sam krenula sa serviranjem tj. u jednoj varijanti išlo je tortilja, namaz od pasulja, seckana ćuretina, brokoli, gusti jogurt i tucana, ljuta, paprika a u drugoj varijanti tortilja, hummus, grilovane tikvice, kuvani kukuruz, mini paradajz, malo mirođije i malo maslinovog ulja preko.
A vi možete napraviti i neku svoju varijantu od datih sastojaka ;)

Tortilje sa ćuretinom i povrćem

1 comments:

Laka kuharica said...

Sve divno izgleda, ali leteći objekti i ja nećemo se tako skoro sastati!:))

Post a Comment