Lenja pita sa jabukama

Lenja pita sa jabukama

Mnoge situacije u životu nas menjaju, stalno i iznova, oblikuju, ojačavaju (ili slabe), čine presrećnim (ili pretužnim), ponosnim ili bespomoćnim... A neke stvari nam čine uspomene podnošljivijim, lepšim, nostalgičnijim... Jedna od stvari koja boji prošlost lepšim bojama je lenja pita sa jabukama... Taj miris i ukus vraća nas u neku prethodnu verziju nas kada nam je (iz ove tačke gledanja) život delovao lepši, bezbrižniji, jednostavniji... A u stvari svaki period života je težak (a i lep) na svoj način 

Lenja pita sa jabukama

Potrebno je:
(za kalup 30-20 cm)

za testo:
200 g domaće masti
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
kora jednog limuna
400 g brašma
1 prašak za pecivo

za fil:
1,4 kg kiselih jabuka (pre čišćenja)
150 g šećera
1 ravna kašičica  cimeta
50 g mlevenih oraha
2 ravne kašike griza


Lenja pita sa jabukama

Način pripreme:
Priprema kora: U činiju za mešanje stavila sam mast, dodala šećer (i vanilin šećer) i dobro umutila a onda dodala jedno po jedno jaje pa na kraju i brašno u koje sam umešala prašak za pecivo i koru limuna. Zamesila sam testo, prekrila ga providnom folijom i stavila ga u frižider na sat vremena.


Lenja pita sa jabukamaLenja pita sa jabukama

Priprema fila: Jabuke sam oljuštila, narendala i ostavila 30 minuta a onda dobro ocedila, stavila u šerpicu, posula šećerom i kuvala oko 10-ak minuta. Sklonila zatim sa vatre, malo prohladila i dodala cimet, orahe i griz.


Lenja pita sa jabukama

Pravljenje pite: Testo sam podelila na dva jednaka dela i svaki (na papiru za pečenje) razvukla na veličinu pleha. Jednu koru sam stavila na dno, onda raspodelila fil pa stavila i drugu koru preko (onako sa sve papirom za pečenje pa onda lagano skinula papir, koji je sa gornje strane naravno ;) ).

Lenja pita sa jabukama

Pečenje: Rernu sam zagrejala na 200 stepeni i pitu pekla 20 minuta a onda smanjila jačinu na 180 stepeni i pekla još jedno 20 minuta tj. dok od gore nije blago porumenelo.
Serviranje: Pitu sam ostavila da se ohladi na sobnu temperaturu a onda prekrila alu folijom i stavila u frižider preko noći. Sledećeg dana sekla sam je na kockice, posula prah šećerom i servirala.

Lenja pita sa jabukama

Savet 1: Umesto masti možete koristiti i puter ali sa mašću pita je za nijansu prhkija i prosto se topi u ustima a to nije slučaj sa puterom mada je u oba slučaja savršena;)
Savet 2: Količinu šećera u filu regulišite po ukusu jer zavisi od jabuka, ako su kiselije treba će vam više a ako su slađe manje, ako su slaže možete dodati i sok pola limuna u fil.

 Lenja pita sa jabukama

1 comments:

Anonymous said...

Potpuno se slazem sa uvodom :-) A lenja pita je jedna i jedina. Nista ne moze da je zameni. Sad kad je i zvanicno pocela jesen i ova tvoja varijanta mora da se napravi. Pogotovo sto konacno mogu da nabavim mast!

Post a Comment