Naan, indijski hleb, sa belim lukom / Garlic Naan Bread

 Garlic Naan Bread

Naan je tradicionalan indijski hleb, tanak, mekan a "reš"... Originalno naan se peče u "tandoor" (vrsta rerne) na jako visokoj temperaturi ali i liveni tiganj u kućnim uslovima može da bude dobra zamena.


 Garlic Naan Bread

Ja sam klasičan recept ovog puta obogatila aromom belog luka... Umesto putera, ako imate možete koristiti gi (prečišćen puter), a po meni ni maslinovom ulju ništa ne bi falilo ;). A to dali ćete naan jesti sam ili koristiti kao "kašiku" za jedenje nekog drugog jela vaša je volja :)
 Garlic Naan Bread

Potrebno je:
(za 10-ak lepinjica)

za testo:
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
250 ml tople vode
500 g brašna
1 ravna kašičica soli
1 ravna kašičica praška za pecivo
2 čena belog luka
140 ml gustog (Grčkog) jogurta (3 velike kašike)

za premazivanje:
100 g putera
2 čena belog luka
1 kašika sitno seckanog, svežeg, peršun lista


 Garlic Naan Bread

Način pripreme:
U većoj šolji sam pomešala šećer, kvasac i toplu vodu pa ostavila 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
U činiji za mešanje stavila sam brašno, so i prašak za pecivo pa dobro promešala. Dodala sam zatim kvasac, rendan beli luk i gusti jogurt pa zamesila testo. U stvari mesila sam ga 10-ak minuta dok nije postalo lepo i elastično a onda prekrila providnom folijom i ostavila da se udostruči. (ako treba dodajte još malo brašna ali trudite se da to bude što manje)

 Garlic Naan Bread

U međuvremenu u posudici sam pomešala polovinu otopljenog putera (50 g), rendan beli luk i sitno seckan peršun.
Testo sam podelila na 10 jednakih delova, svaki rastanjila dodajući minimalnu količinu brašna a onda pekla u dobro zagrejanom livenom tiganju tj. tiganj sam premazivala sa malo otopljenog putera, stavila lepinju, premazala je sa gornje strane puterom, okrenula i ispekla i sa druge i opet namazala malo tiganj i pekla sledeću lepinjicu...

 Garlic Naan Bread

Gotove lepinje sam držala u zatvorenoj plastičnoj kesi i prekrila krpom da ostanu tople... a pred služenje premazala sam ih mešavinom putera, belog luka i peršuna.
Lepinjice su super i same za sebe, super mekane a ipak reš i kada se ohlade jednako su fine i meke... za svaku preporuku...


 Garlic Naan Bread

0 comments:

Post a Comment