Čokoladni čiz kejk / Chocolate Cheesecake

Čokoladni čiz kejk

Malo laganija varijanta čiz kejka jer ne ide kilogram sira več se deo zameni gustim jogurtom i pavlakom. Fin, kremast, osvežavajuć i uz to čokoladan :)
Čokoladni čiz kejk
Čokoladni čiz kejk
Čokoladni čiz kejk
Čokoladni čiz kejk

Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 25 cm)

za testo:
250 g mlevenog keksa
1 kašika kakao praha
1 kašika šećera
80 g putera

za fil:
400 g krem sira (a može i mascarpone)
30 g kakao praha
200 g šećera
1 burbon vanilin šećer
prstohvat soli
4 jaja
100 g čokolade za kuvanje
125 ml slatke pavlake
400 g gustog jogurta (Grčki tip jogurta)

Čokoladni čiz kejk

Način pripreme:
Priprema kore: U činiji sam pomešala mleveni keks, kakao i šećer pa dodala otopljen puter i sve dobro promešala, da dobijem ujednačeno mrvljivu smesu. Mrvljivu smesu sam preručila u okrugli kalup a onda čašom dobro utisnula u dno i ivice kalupa. Stavila sam kalup kratko u frižider a onda u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pekla 10 minuta.
Izvadila sam kalup iz rerne i ostavila malo da se prohladi (za to vreme sam pravila fil) a i rernu sam rashladila na 140 stepeni.

Čokoladni čiz kejkČokoladni čiz kejk

Priprema fila: U činiji sam mikserom umutila krem sir (sobne temperature) a onda dodala kakao, šećer, vanilin šećer i mrvu soli. Kada se sve lepo sjedinilo dodala sam jedno po jedno jaje a onda i mešavinu čokolade i pavlake. Naime pre nego što sam počela da mutim fil u činiju sam stavila pavlaku i čokoladu pa blago zagrejala, sačekala par minuta da se čokolada otopi pa dobro promešala. Znači posle te mešavine dodala sam i gusti jogurt i kada se sve fino spojilo lagano izlila u kalup.

Čokoladni čiz kejk

Pleh sam spolja (za svaki slučaj) umotala u alu foliju (da nešto eventualno ne curi) a onda stavila u rernu na 140 stepeni na 2 sata. Treba se "peći" kao da je u vodenoj kupki iako nije, zato je tako niska temperatura.
Na kraju pečenja na drmanje smesa treba da bude polu čvrsta tj. još onako blago da se mrda (a čačkalica da izađe suva kada probodete kroz fil).

Čokoladni čiz kejk

Posle 2 sata isključila sam rernu a pleh ostavila još nekih 20 minuta unutra. Posle sam kalup izvadila da se prohladi na sobnu temperaturu, pa prekrila alu folijom i stavila u frižider preko noći.
Sledećeg dana pred serviranje od gore sam prelila sa malo otopljene čokolade a možete umutiti i malo slatke pavlake.

Čokoladni čiz kejk

1 comments:

Anonymous said...

Volim cheese cake, iako ima milijardu kalorija. Ovo je ipak prihvatljija varijanta. Prelepe fotografije, komadic torte samo sto nije izasao sa ekrana.

Post a Comment