Juneći gulaš + boranija sa junetinom

Juneći gulaš

Danas nastavljam da budem ekonomična u smislu da kada pripremam meso koje zahteva duže krčkanje na tihoj vatri praktično mi je da napravim veću količinu pa iskoristim tako pripremljeno meso za dva zasebna jela (ovog puta juneći gulaš i boraniju sa junetinom) i onda imam ručak za minimum 3 dana ili gulaš zamrznem pa po potrebi imam brzi ručak iako je za njegovu pripremu u suštiti potrebno više sati pripreme...
Mere za meso su za dva zasebna obroka za po 4 osobe...


focaccia
Juneći gulaš

A i iskoristila sam ovo malo zahlađenje vremena za duge krčkalice jer me mladi crni luk (u glavicama) tako sočan prosto mami da ga pretočim u neki fini gulaš :)... a i ostalo mlado povrće (boraniju, šargarepu) treba što više koristiti... :)

boranija sa junetinom

Potrebno je:

osnova:
1 kg luka
2 kg junećeg ribića
70 ml maslinovog ulja
himalajska so, biber

još za gulaš:
1 kašičica dimljene papirke
1 kašičica ljute, dimljene, paprike
1 kašika koncentrovanog paradajza
200 ml soka od paradajza
40 g crne čokolade sa 85 % kakao delova
so, biber

još za boraniju:
3-4 mlade šargarepe
1 kg žute boranije
1 kašičica dimljene paprike
2-3 kašičice brašna (ili gustina)
1 kašika koncentrovanog paradajza
oko 1 l vode
so, biber

focacciaboranija sa junetinom

Način pripreme:
Priprema mesa: U veću šerpu sam stavila sitno iseckan luk (seckala sam ga u električnoj seckalici), dobro ga posolila, prelila maslinovim uljem i poklopljeno dinstala na laganoj vatri oko 30 minuta. Posle tog vremena pojačala sam vatru, dodala meso seckano na kockice i stalno mešajući pržila dok nije porumenelo sa svih strana. Onda sam opet smanjila vatru, dodala oko 100 ml vode, poklopila i na laganoj vatri krčkala oko 2 sata tj. dok meso nije omekšalo. (s vremena na vreme sam mešala).
Meso sam onda podelila na dva dela, na recimo 2/3 i 1/3 i ovaj manji deo iskoristila za pripremu boranije a veći gulaša.

boranija sa junetinom

Priprema boranije: Paralelno sa pripremom mesa u dosta slane vode kuvala sam boraniju i šargarepu oko 15-ak minuta a onda procedila. I znači u šerpu sam stavila pripremljeno meso, dodala dimljenu papriku, koncentrovani paradajz, malo brašna i minut kasnije nalila vodom a onda dodala i šargarepu i boraniju i sve zajedno kuvala još nekih 15-20 minuta. Pred kraj sam dodala još soli i bibera po potrebi.

Juneći gulaš

Priprema gulaša: U meso sam dodala obe vrste dimljene paprike i koncentrovani paradajz pa kratko prodinstala a onda dodala i sok od paradajza, čokoladu, so, biber i još kratko (15-ak minuta) sve prodinstala, mada što više krčkate to je finije.
Serviranje: Boraniju smo jeli odmah a gulaš recimo možete zamrznuti pa jesti neki dan kasnije (sa pirinčem, pastom ili pire krompirom).

focaccia

Uz boraniju sam napravila i domaći hleb tj. focaccia-u (recept imate ovde) samo što sam od gore stavila crveni luk a ne paradajz.

boranija sa junetinom

Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

1 comments:

Anonymous said...

Moja bolja polovina voli ovakva jela. A treba inestirati vreme... Ova poslednja fotografija mi je naterala vodu na usta. A kod nas tesko moze da s nadje takva boranija.

Post a Comment