#Fairyekonomična panzanella salata sa ostacima piletine (video recept)

Panzanella salata sa piletinom

Koliko se trudite da budete ekonomični u kuhinji a i uopšte? Koliko se trudite da ne bacate hranu, da ostatke od ručka ukombinujete u neko drugo jelo za večeru? Da štedite vodu, struju... Da budete #fairyekonomični?


Fairy


Fairy ima akciju (a pre bih rekla misiju) u kojoj pokušava da osvesti ljude da trebaju biti što ekonomičniji i to ne samo zbog uštede u vidu novca već i zbog pozitivnog odnosa prema prirodi, planeti uopšte. Mislim da svi trebamo biti malo brižniji, osećajniji, jer naša mala pažnja kako raspolažemo resursima može biti mnogo na globalnom nivou.


Panzanella salata sa piletinom

Tako recimo:
  • kada perete sudove ne treba voda da vam curi sve vreme već na vlažan sunđer stavite par kapi Fairy-ja, istrljajte sudove i posle ih samo isperite. Deluje vam da je to mala razlika ali ušteta u potrošnji vode na taj način je značajna;
  • osvetljenje u kući treba što više da čine štedljive sijalice jer se na taj način štedi dosta električne energije;
  • kad god možete idite pešice ili biciklom a ne kolima jer benefiti su mnogostruki: štedite energiju, ne zagađujete planetu i poboljšavate svoje zdravlje;
  • umesto da kupujete sredstvo za čišćenje radnih površina u kuhinji i trepezariji možete ga napraviti i sami tj. u bočicu sa prskalicom sipajte vodu i par kapi Fairy-ja, dobro promućkajte i koristite...

Panzanella salata sa piletinom

Ja sam danas jako #fairyekonomicna pa sam napravila panzanella salatu sa ostatkom pečene piletine i starim hlebom koji sam pretvorila u božanstvene krutone. A napravila sam i sredstvo za brisanje kuhinjskih površina :) 
Sve to možete videti u videu ispod, a i saznati kako da učestvujete u nagradnoj igri koja traje na MAXI Facebook strani, a u saradnji sa Fairy-jem.


Kako da učestvujete?
1.  Napišite, slikajte ili snimite kratki video svog Fariyekonomičnog recepta/saveta
3.  Najkreativniji odgovor biće nagrađen Gurmanskim iskustvom.  
#Maximalno_Fairyekonomično!
Srećno!


Panzanella salata sa piletinom

Potrebno je:
(za 2 osobe)

za salatu:
ostatak pečene piletine (1 veće belo meso)
1 mix zelene salate
1 glavica crvenog luka
400 g šarenog mini paradajza
1 manji krastavac
50 g maslina
100 g feta sira

FAIRY_cinemagraph

za krutone:
pola starog bageta ili nekog drugog hleba
malo maslinovog ulja
malo soli
malo parmezana (opciono)

za preliv:
1 kašičica senfa
1 kašičica meda
sok jednog limuna
malo himalajske soli, bibera
50-70 ml maslinovog ulja


Panzanella salata sa piletinom

Način pripreme:
Priprema krutona: Hleb sam iseckala na kockice, stavila u pleh (na papir za pečenje), prelila maslinovim uljem, posolila (možete staviti i malo parmezana) i dobro promešala pa stavila u rernu na 220 stepeni i nekih 15 minuta (tj. dok blago nije porumenelo) s tim da sam s vremena na vreme sve dobro promešala.


Panzanella salata sa piletinom

Priprema preliva: U teglicu sam stavila senf, med, so, biber, sok limuna i maslinovo ulje pa sve dobro promešala.
Priprema salate:U tanjire za serviranje na dno sam stavila mix zelene salate, od gore sam onda ređala mini paradajz sečen na polovine, krastavac seckan na četvrtine krugova, luk seckan na rebarca, piletinu seckanu na kockice, krutone hleba, masline, feta sir i sve obilato zalila prelivom te servirala.


FairyPanzanella salata sa piletinom

Savet: Piletinu predhodno možete napraviti recimo po receptu za piletinu mariniranu u kokosovom mleku.

2 comments:

anne said...

Odlican video, veoma lepo napravljeno. Dugo vec koristim Fairy, njihov bez parfema i mirisa (jer sam alergicna) i zaista je najbolji proizvod koji najduze traje. Panzanella izgleda jako ukusno, ja ju pravim malo drugacije, od puno vecih krutona, koje potopim u sok koji pusti paradajz nakon sto stoji posoljen. U taj sok dodam i ulje, so, biber itd. i jako fino namoci hleb, i onda dodajem salatu i druge dodatke. I parmezan umesto fete, za ove letnje varijante. Odlican recept i srecno sa blogom!

Anonymous said...

Bravo! Svaka čast!
Divan Vam je blog i recepti, ali ovo osvješčivanje o zastiti Planete je najbolje! Za naš jedini dom koji imamo ovakvi postovi su velike stvari!
Hvala za divne rečenice i priče!
Suzana

Post a Comment