Uskršnja pletena pogača i ptičice od testa / Bird-Shaped Buns And Round Challah


Neverovatno mekano pecivo, dok je još toplo prosto ne možete stati da jedete a i sutra dan je potpuno savršeno (ako uspe da ostane). Doduše jako retko pravim ovakva peciva, ne zato što nisu dobra već što bi svi mi "narasli" ko pecivo brzinom svetlosti ;), ali u nekim svečanijim prilikama, tu je na stolu, uz sve ostale đakonije iako bi i samo ovaj hleb bio dovoljan za pravu gozbu, uz malo pršute, maslina, sira i vina...


Ako ćete praviti samo pogaču ili samo ptičice onda koristite pola mere ili napravite dve pogače, slobodno jer može danima stajati i ostati savršeno mekana i "sočna"...



Potrebno je:
(za 1 pogaču i 10-ak ptičica)

600 g brašna + još par šaka dok mesite
1 kesica suvog kvasca
1 ravna kašičica soli
50 g šećera
250 ml slatke pavlake
2 jaja
200 ml tople vode


i još:
1 žumance
20 zrna klinčića
malo krupne morske soli
oko 40 g putera


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam prosejano brašno, kvasac, so, šećer. Dobro sam promešala a onda dodala jaja, slatku pavlaku i toplu vodu pa zamesila testo. Tokom mešanja dodavala sam po malo brašna dok nije prestalo da se lepi za ruke. Mesila sam ga par minuta tj. dok testo nije postalo glatko.


Prekrila sam posudu providnom folijom i testo ostavila sat-dva da se udvostruči.
Uzela sam onda polovinu testa i od njega napravila pogaču a drugu polovinu sam "pretočila" u ptičice.


Znači testo za pogaču podelila sam na 4 jednaka dela i rastanjila svaki u dugačak štam a onda kao na snimku ispod uplela pogaču, prekrila je providnom folijom i ostavila oko 30 minuta da naraste. Premazala sam je zatim umućenim žumancetom, posula krupnom morkom solju i pekla i rerni predhodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 15-20 minuta tj. dok nije fino porumenela. Vrelu pogaču sam premazala otopljenim puterom i sačekala da se malo prohladi a zatim servirala.

Deo testa za ptičice sam podelila na 10 jednakih delova, tanjila u štapiće a onda vezivala "u čvor" i oblikovala ptičice kao na snimku iznad, oči sam stavila da budu karanfilići.
Ptičice sam stavila u pleh na papir za pečenje, ostavila malo da narastu a zatim premazala žumancetom i pekla na 220 stepeni 15-ak minuta tj. dok nisu porumeneli. Vrelo pecivo sam premazala otopljenim puterom i servirala.

0 comments:

Post a Comment