Hummus sa pavlakom i pečurkama


U originalan recept za hummus ne ide mileram, pavlaka ili nešto slično ali ponekad volim da klasiku malo izmenim i svaki put učinim zanimljivijom tako da sam mu ja ovog puta dodala mlečni namaz koji kupujemo u obližnjoj radnji i bošanstveno je kremast i mlečnog ukusa, a možete dodati i malo ove mešavine sa šampinjonima isto je jako fino... Ma u suštiti eksperimentišite i svaki put dodajte nešto novo po svom ukusu jer sam hummus je jako zdrav i treba što češće biti na našem stolu. Lako se pravi i nema opravdanja i da ne bude ;)



Potrebno je:

za hummus:
1 konzerva leblebije
100 ml milerama (opciono)
1 čen belog luka
1 kašika tahinija (*)
sok jednog limuna
1 ravna kašičica himalajske soli
1 ravna kašičica kumina
50-ak ml maslinovog ulja



za sos od pečuraka:
1 glavica crvenog luka
400 g braon šampinjona
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka
himalajska so, biber


za ulje (za prelivanje):
oko 50 ml maslinovog ulja
četvrtina kašičice ljute, dimljene, paprike

i još:
malo semenki suncokreta
malo semenki bundeve
integralne pločice za umakanje (ili tostirani hleb, tortilje...)

Način pripreme:
Priprema sosa od pečurki: U električnu seckalicu stavila sam luk i sitno iseckala a onda ga na malo maslinovog ulja prodinstala, posolila, dodala šampinjone, beli luk i kratko sve prodinstala.



Priprema hummusa: U električnu seckalicu stavila sam proceđenu leblebiju, tahini, mileram, so, kumin, beli luk, limunov sok, maslinovo ulje (a možete dodati i polovinu pripremljenih šampinjona). Sve sam pulsno miksala dok se smesa nije sjedinila. Ako treba dodajte malo tečnosti u kojoj je bila leblebija ili još malo maslinovog ulja (do željene gustine).
Smesu sam preručila u činiju i stavila u frižider da se dobro ohladi.


Serviranje: U činijice za serviranje stavila sam pripremljen hummus a od gore "ukrasila" dinstanim šampinjonima, sa malo semenki suncokreta i golice, malo peršun lista i sve obilato posula mešavinom maslinovog ulja i ljute, dimljene, paprike te poslužila uz  kreker a može i tostirani hleb ili grisine...



Savet (*): Tahini možete i sami napraviti, naime na teflonskom tiganju lagano ispecite 100 g susama (pazite da vam ne pregori i postane gorak jer lako pregori) a onda ga prespite u električni mlin za kafu i miksajte do "iznemoglosti", naime prvo će se pretvoriti u prah a onda malo po malo u gustu smesu a na kraju i u sve tečniju... Pravite pauze pri miksanju da vam se smesa suviše ne pregreje a i odvajajte je sa zidova miksera s vremena na vreme. Smesu zatim stavite u malo teglicu i koristite po potrebi.


1 comments:

Anonymous said...

Meni su ove tvoje fotografije pravo umetnicko delo. Humus u svakom obliku kod mene prolazi. Kod nas je bas danas pocela 'nedelja bez mesa', ovo bi komotno moglo da prodje kao glavni obrok.
PS. napravila sam ponovo vanilice u subotu, danas vec nijedne vise nema :-)

Post a Comment